RAVNATELJ POLICIJE HNŽ-a ILIJA LASIĆ:

Policija će izići na ulice, bit ćemo na svakoj prometnici

Lasić
Stojan Lasić
04.10.2014.
u 10:09

Lasić kaže kako se trenutačno vrše provjere natječaja koji su raspisani prije više od godinu dana. Sve procedure moraju biti u skladu sa zakonom

Nakon više od godinu dana HN županija konačno je dobila ravnatelja policije. Novi ravnatelj Ilija Lasić ovoga tjedna je počeo obavljati svoju dužnost. Pred njim je sada više od 1000 predmeta koje treba riješiti u što kraćem roku, kao i niz drugih obveza. O svemu tome za “Večernji list” govori nam Lasić u prvom intervjuu nakon imenovanja.

•Gospodine Lasić, već ste počeli s obavljanjem dužnosti prvog čovjeka policije u HNŽ-u?

Odluka koju je dobio Neovisni odbor je obvezujuća. Ministar MUP-a je na osnovi te odluke donio odluku o mome imenovanju.

•Od ranije je poznato kako novog ravnatelja policije čeka više od 1000 predmeta. Koliko će vam trebati vremena da se stignu zaostaci?

Više od godinu dana je bilo vakuuma i trebat će određeno vrijeme kako bi nagomilani predmeti bili riješeni. Ima činovanja, umirovljenja i mnogo drugih predmeta koji su se nakupili. Jako je teško sada prognozirati koliko će vremena biti potrebno da se sve ovo riješi.

•Zašto?

Zato što se npr. odluke o odlasku određenog broja policajaca u mirovinu mogu riješiti u roku od nekoliko sati. Tu nema provjera, odluke samo treba potpisati. S druge strane, postoji određen broj natječaja koji su raspisani prije više od godinu dana i cijelo vrijeme su čekali na imenovanje novog ravnatelja policije. Sada te natječaje treba provjeriti, trebamo se uvjeriti da su sve procedure u skladu sa zakonom. To zahtijeva određeno vrijeme.

•Jedan dio policajaca ide u mirovinu. Hoće li biti prijema novih u službu?

Problem su i natječaji za prijem u MUP. Po zakonu, kandidati za prijem u službu ne smiju biti stariji od 28 godina. Ako natječaj traje već godinu ili dvije neki od prijavljenih kandidata sada imaju 29 ili 30 godina. Zbog toga će biti potrebno provesti provjere kako bi se vidjelo je li sve po zakonu ili neke procedure zahtijevaju promjene. Tu ne smije biti pogreške.

•Osim što bošnjačke stranke prigovaraju oko procedura izbora ravnatelja policije, spočitava vam se i što ste do sada radili u ZHŽ-u. Koliko u stvari poznajete sustav MUP-a HNŽ-a?

To su zlonamjerni komentari i ništa više. Ja sam radio četiri godine u ovoj županiji. Poznajem strukturu, poznajem ljude. Sa svima njima očekujem nastavak suradnje koju sam ranije imao, a koja je bila na visokoj razini. Poznajem organizaciju, ali i neke nedostatke koji postoje. Kada sam preuzeo dužnost, vidio sam da je stanje izuzetno loše. Siguran sam da ćemo brzo početi sanirati određene probleme. Mogu najaviti kako će uskoro policajci dobiti nove odore, a za nekoliko dana ćemo dobiti i nova vozila.

•Hoćete li uskoro s predstavnicima vlasti razgovarati o tim problemima?

Naravno. Vidjet ćemo kakve su mogućnosti županijske Vlade u nastojanjima da se poboljša status i opremljenost policajaca u HNŽ-u.

•Imate li plan rada na terenu sada na početku mandata?

Mora se sagledati situacija u policijskim upravama. Planiram posjetiti sve policijske uprave i vidjeti kakvo je stanje kod kolega. I kada su u pitanju kadrovi i oprema. Osim toga, zajedno s timovima ćemo raditi novu procjenu sigurnosnog stanja. Vidjet ćemo koji je trend kaznenih djela, govorimo li o padu ili rastu. Što je s ostalim prekršajima, kako situaciju popraviti. I zato će nam biti potrebno određeno vrijeme jer govorimo o procesima od kojih se neki moraju ponovno uspostaviti jer županija više od godinu dana nije imala ravnatelja policije. Na svim tim procesima ćemo paralelno raditi.

•U Mostaru se posljednjih tjedana vode polemike oko postavljanja videonadzora u gradu. Kako vi vidite ovo pitanje?

Kamere imaju svakako moju potporu. Mnogo lakše ćemo dolaziti do počinitelja prekršaja ili kaznenih djela. Postavljanje kamera će smanjiti i potrošnju resursa koje sada koristimo. Očekujemo kako će projekt videonadzora uvelike pomoći podizanju sigurnosnog stanja na višu razinu. To je i cilj ovoga projekta i njegova jedina zadaća. Videonadzor bi uvelike trebao pomoći svim građanima Mostara jer će sigurnosno stanje biti sigurno na višoj razini.

•Kako vi osobno možete pomoći da sigurnosno stanje bude na visokoj razini?

Važno je da protok informacija, kao prvo između policijskih uprava u županiji, a onda i šire, bude stalan i nesmetan. Kao ravnatelj policije inzistirat ću na jačanju suradnje, boljem protoku informacija, a sve s ciljem borbe protiv svih vrsta kriminala. Policajci će od sada biti na ulici, a ne u uredima. Bit će pokrivene sve prometnice, kvartovi. Bolje ćemo se organizirati nego što je to bio slučaj do sada. U to možete biti sigurni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?