Posavina

Pomažu ‘Put u život’ djece s posebnim potrebama

Centra za rehabilitaciju
26.01.2016.
u 07:00

Udrugu čini, prije svega, oko 80 primarnih članova s poteškoćama u razvoju kojima Udruga pruža pomoć kroz rad patronažne službe i individualne defektološko-rehabilitacijske tretmane, pojašnjavaju u Udruzi.

Prihvaćanje osoba s intelektualnim teškoćama u obitelji, školama, zajednici, pružanje stručne pomoći, ostvarivanje njihovih prava, informiranje i mijenjanje stavova prema takvim osobama, poticanje sustava kako bi imale jednake uvjete i mogućnosti te kako bi se poštovale kao ravnopravni članovi zajednice, samo su neke od prioritetnih stavki osnovne misije rada Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje i novoizgrađenog Centra za rehabilitaciju i psihosocijalnu potporu koji je “ponikao” zahvaljujući vladi Japana. Održana godišnja Skupština udruge samo je potvrdila uspješnost njihovog zalaganja da kroz stručnu pomoć pomognu djeci s intelektualnim poteškoćama ne samo u obitelji, već i u predškolskim i školskim ustanovama, kroz radno angažiranje i u okviru kreativnih radionica.

Kadar važan za Udrugu

- Djelovanje misije je bazirano na to da se osobama s intelektualnim poteškoćama omogući razvoj njihovih potencijala na svim poljima življenja i ravnopravno sudjelovanje u zajednici. Kako bi bili prihvaćeni i kako bi se poštovale različitosti, ali i jednakosti osoba s invaliditetom, ističe koordinator Udruge Edin Tahirović, defektolog i dipl. socijalni pedagog. U Udruzi smo radi profesionalne pomoći djeci angažirali i logopedicu-surdoaudilogicu Hajru Halilović te socijalne radnice Katarinu Dominković i Mariju Džojić jer smatramo kako je kadar bitan u funkcioniranju Udruge bez čega nema napretka ni djece, ističe predsjednik Udruge Iljo Vuković, glavna karika povezivanja mnogobrojnih aktivnosti koje je Skupština visoko ocijenila i zahvalila na takvom angažiranju.

Japan prijatelj djece

Udrugu čini, prije svega, oko 80 primarnih članova s poteškoćama u razvoju kojima Udruga pruža pomoć kroz rad patronažne službe i individualne defektološko-rehabilitacijske tretmane, pojašnjavaju u Udruzi. Individualnim tretmanima obuhvaćeno je 46 djece različite dobi. Usluge psihosocijalne pomoći obitelji koristilo je 22 roditelja. Udruga je također radila na detektiranju arhitektonskih barijera i utjecala na njihovo rješavanje kako bi invalidnim osobama bile dostupne usluge institucija. - Naše najveće postignuće iz prošle godine je izgradnja novog objekta za Udrugu, Centra koji je odgovarajući prostor za naš rad. Općina, ali i druge institucije su nam pomogle kroz dobivanje zemljišta bez naknade, a nadamo se da će nam pomoći kako bismo ove godine i preselili u novoizgrađeni objekt, kaže predsjednik Vuković. Bili smo aktivni kada su projekti u pitanju jer želimo pokazati da i sami možemo puno toga uraditi, a ne samo očekivati pomoć, dodaje Vuković. Ističe također zalaganje volontera. U prošloj godini njih 12 je volontiralo i pomagalo rad Udruge. Ovih dana Udruga će aktivirati službenu web-stranicu koju je osmislio i darovao Udruzi Josip Vinković. Informatičkoj javnosti će Udruga biti prepoznatljiva pod imenom "Put u život".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije