Visoki predstavnik najavio da će intervenirati

Posljednja šansa za dogovor, SDA uspijeva dijeliti "osmorku"

Christian Schmidt
Fena
07.04.2023.
u 20:30

Očekujem da političari dođu do rješenja za prevladavanje zastoja do kojeg je došlo i što prije nastave s formiranjem Vlade koja ima potporu parlamentarne većine. To je obveza koju imaju prema biračima - rekao je Schmidt

Visoki međunarodni predstavnik za BiH Christian Schmidt u petak je uputio posljednje upozorenje političarima i strankama iz Federacije BiH da se dogovore oko uspostave nove Vlade nakon što je istekao zakoniti rok od 30 dana te dao naznačiti kako se ostavlja određeni rok za to, dok bi u suprotnom njegov Ured mogao reagirati, piše Večernji list BiH.

Nije jasno koliki rok njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH kani ostaviti domaćim političarima, no, s druge strane, teško je očekivati dogovor između dvaju blokova te svako odugovlačenje odgovara jedino najvećoj bošnjačkoj stranci SDA, koja svojim metodama uspijeva kolebati stranke "osmorke" stalno im podižući nacionalističku letvicu u dokazivanju koja je od tih stranaka više bošnjačka te jesu li u međuvremenu izdale bošnjačke nacionalne interese.

Postoji većina

No, u ovome slučaju, poručio je, nije riječ o bilo kakvom ugrožavanju pozicije kojeg od konstitutivnih naroda, nego o odlukama koje trebaju donijeti političke stranke. Time je očito aludirao na komentare iz SDA kako se izborom Vlade Federacije BiH ugrožava interes Bošnjaka. Dodao je kako je nedopustiv nastavak rada sadašnje Vlade.

- Posebno imajući u vidu da nastavak rada sadašnje Vlade FBiH, koja je u tehničkom mandatu, ne bi bio u skladu s uobičajenom demokratskom praksom i ne bi odražavao volju birača. Federacija BiH nalazi se u političkom zastoju, rascjepu između političkih blokova. Ovdje nije riječ o suštinskom neslaganju, već o borbi političkih stranaka za moć. Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto u Ustavu FBiH i to je ono što se mora poštovati. Međutim, borba za političku moć među strankama može se i mora riješiti - poručio je. Dodao je kako će očito dio stranaka morati ostati u oporbi.

- Odgovorni političari moraju staviti po strani individualne interese i prepoznati interese FBiH, države i građana. Oni moraju raditi konstruktivno, kako u vlasti tako i u oporbi. Oporba je neodvojivi dio demokracije. Očekujem da političari dođu do rješenja za prevladavanje zastoja do kojeg je došlo i što prije nastave s formiranjem Vlade koja ima potporu parlamentarne većine. To je obveza koju imaju prema biračima - rekao je Schmidt. A tu većinu imaju stranke okupljene oko "osmorke" zajedno s HDZ-om BiH. I to u oba doma, osim bošnjačkoga Kluba, u kojemu je SDA ostvario prevlast zahvaljujući kupnji glasova, podmićivanju i prijetnjama, zbog čega je i nekadašnji šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH Osman Mehmedagić Osmica sankcioniran, koji je u tome sudjelovao po nalogu SDA.

Zaključio je obraćanje upućeno političarima s "posljednjim pozivom da se urazume". Dan prije Schmidtova obraćanja Zastupnički dom nije uspio izabrati novu Vladu jer za to nije imao zakonitih uvjeta.

Naime, ustavna odredba koja vrijedi još od potpisivanja Washingtonskog sporazuma 1994. jest da Vladu imenuje predsjednik entiteta, uz suglasnost dvojice dopredsjednika. No, te suglasnosti ovoga puta nema jer, uz HDZ-ovu Lidiju Bradaru, kao predsjednicu, dopredsjednici su Igor Stojanović iz SDP-a te Refik Lendo iz SDA, a koji se tome protivi. Sama sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se usvojilo nekoliko inicijativa, deklaracija i zaključaka, zapravo je pokazala pravi rašomon koji vlada na bošnjačkoj političkoj sceni.

Naime, istodobno su usvojeni zaključci koje su inicirali iz "osmorke" i HDZ-a BiH, čiji je cilj uspostaviti Vladu Federacije BiH. Na prijedlog bloka okupljenog oko SDP-a, Zastupnički dom konstatirao je kako nema suglasnosti o novoj Vladi i kako bi taj problem trebalo nekako riješiti. Nakon što Vlada niz godina radi u tehničkom mandatu i ne može provoditi reformske procese, potrebno je što prije formirati novu Vladu i žurno pronaći rješenje za to pitanje, navodi se u izjavi.

Podjela u SDP-u

Ovaj zaključak pridobio je natpolovičnu većinu i pokazao da postoji mogućnost izbora nove federalne Vlade u slučaju da dopredsjednik Lendo nekim čudom promijeni stajalište ili pak da Schmidt svojom intervencijom uspije osigurati bypass. No, zajedno s time, a što je posebno zbunjujuće, usvojene su još dvije inicijative.

Jedna, koju inicira SDA, je o tome da se odbaci intervencija visokog međunarodnog predstavnika na Ustav Federacije BiH. Tu se pokazalo kako unutar ponajprije SDP-a BiH postoji i struja koja je bliža suradnji s najvećom bošnjačkom strankom nego s HDZ-om BiH, te drugim strankama "osmorke".

I SBiH, koji je također član "osmorke", svrstao se uz SDA i DF. Još je čudnije što je prihvaćena inicijativa Stranke za BiH i NES-a da se uspostavi povjerenstvo o izmjeni Ustava. Hrvati su ponovno bili protiv. Sve to, međutim, govori o vrlo heterogenoj i krajnje neizvjesnoj sudbini koalicije koju potpisuju "osmorka" i HDZ BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?