sarajevo

Potpisan Okvirni kolektivni ugovor za oblast komunalnog gospodarstva

kolektivni ugovpr
Foto: FENA
29.09.2016.
u 15:48

Okvirni kolektivni ugovor za oblast komunalnog gospodarstva u Federaciji BiH potpisan je danas u Sarajevu, a predstavlja uputu kako će županije postupati u daljnjuim pregovorima za zaključenje pojedinačnih granskih kolektivnih ugovora.  

- Mišljenja smo da su ispoštovani svi principi kolektivnog pregovaranja važni za svaki budući dijalog poslodavca i sindikata – izjavila je Feni Maja Imamović, koja je sudjelovala u pregovaračkom procesu kao promatrač uime Vlade FBiH.

Potpisnici Ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u komunalnom gospodarstvu za teritorij FBiH su Adem Šerak, uime Samostalnog sindikata radnika komunalnog gospodarstva u FBiH, i Selim Babić, uime Udruženja poslodavaca u oblasti komunalnog gospodarstva FBiH.

- U dobroj vjeri i namjeri urađen je Kolektivni ugovor. Prvi put imamo drugačiju situaciju, gdje je Opći kolektivni ugovor za Federaciju dao mogućnost da osnivači komunalnih poduzeća na lokalnim razinama sa sindikatima i poslodavcima uređuju prava radnika – kazao je Babić.

Posljednjih godina, naglasio je, vlada korektan odnos poslodavaca i sindikata komunalnog gospodarstva. 

- Ovo je za nas sretan dan jer smo potpisivanjem Okvirnog ugovora stvorili predispoziciju da na nižim razinama reprezentativni sindikati mogu i trebaju pregovarati na osnovu ovog ugovora, u županijama i općinama – istaknuo je Šerak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?