Razgovor: Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić

Potpora obiteljima s djecom i gospodarski rast prioriteti su u radu Vlade

09.10.2023.
u 20:17

Izdvojena su značajna sredstva za potporu u oblasti gospodarstva. Relativno mala županija dala je primjer drugima jer uvjerljivo prednjači u Federaciji BiH po izdvojenim sredstvima. Ove je godine za tu oblast izdvojeno 2,350.000 KM, što je oko 4% proračunskih sredstava

Na čelu Vlade Posavske županije Đuro Topić u svojem je radu posljednjih godina dao osobito naglasak u području davanja potpora oblasti gospodarstva kao motoru razvoja jedne sredine, tako da su izdvojena značajna poticajna sredstva za tu oblast. Takvim usmjeravanjem proračunskih sredstava jedna relativno mala županija dala je primjer drugima jer uvjerljivo prednjači u Federaciji BiH po izdvojenim sredstvima, čak većima nego što je utvrđeno Zakonom o poticanju razvoja gospodarstva u Posavskoj županiji.

Ove je godine u proračunu Posavske županije za tu oblast izdvojeno 2,350.000 KM, što je oko 4% proračunskih sredstava.
U isto vrijeme pri tome nije zapostavio važnu oblast poljoprivrede, široki spektar djelovanja zdravstvenog sektora, potporu braniteljima, obrazovni sektor i niz demografskih mjera kojima se pomaže osobito mladima i višečlanim obiteljima te poboljšanje infrastrukture, čime se podiže kvaliteta života na području Grada Orašja i općina Odžak i Domaljevac-Šamac. Predsjednik Vlade Posavske županije nedavno je izabran i kao stari-novi predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Posavina, čime je i vodeća stranka dala potporu Topiću u načinu promišljanja stranačkih prioriteta. Sve su to bili razlozi za razgovor s prvim čovjekom županijske uprave.

Večernji list: Po realiziranim mjerama očito je gospodarstvo među važnim prioritetima u radu Vlade Posavske županije.

- Vlada Posavske županije nizom mjera dala je potporu konkurentnosti i rastu poduzetnika i obrta te poljoprivrednih proizvođača kao temeljnih nositelja razvoja Posavske županije, što je naš prioritet i u 2023. godini.

Usvajanjem novog Zakona o potpori razvoju gospodarstva u Posavskoj županiji obvezali smo se svake godine izdvajati minimalno 3% proračunskih prihoda u program potpore gospodarstvu u cilju podizanja konkurentnosti gospodarskih subjekata i otvaranja novih radnih mjesta. U tijeku je evaluacija zaprimljenih prijava na nedavno zatvorenom javnom pozivu. Njime ćemo kroz sedam mjera implementirati 1,900.000 KM potpore poduzećima i obrtima na području županije. Do kraja godine bit će realizirana i potpora razvoju poduzetničke infrastrukture i potpornih institucija u jedinicama lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 400.000 KM. Vjerujem da će kontinuitet ovih mjera dati nužan doprinos razvoju dovoljnog broja održivih i kvalitetnih radnih mjesta u realnom sektoru te biti poticaj za nove investicije.

Večernji list: Oblast poljoprivrede značajna je za Posavsku županiju, no 2023. agrarna godina nije baš bila naklonjena posavskoj ravnici. Je li Vlada Posavske županije pomagala ovoj oblasti?

- Za područje za koje je poljoprivreda iznimno važna djelatnost godine kao što je ova ne doprinose gospodarskom rastu i razvoju. Problemi s prinosima i otkupnom cijenom pšenice, štete prouzročene olujnim nevremenom te pojava afričke svinjske kuge samo su dio razloga zbog kojih možemo reći da je ovo za poljoprivrednu proizvodnju u Posavini jako loša godina. Vlada je sa svoje strane, u skladu s proračunskim mogućnostima, pomogla u ublažavanju negativnih posljedica za proizvođače žitarica te ćemo ovih dana pronaći i model pomoći uzgajivačima svinja kojima je zbog pojave bolesti zabranjeno klanje i stavljanje u promet zdravih svinja, zbog čega trpe veliku štetu. Očekujemo da se, prema primjeru iz Republike Srpske, omogući klanje i stavljanje u promet potvrđeno zdravih svinja te smo spremni sufinancirati troškove utvrđivanja zdravstvenog stanja svinja i transporta istih.

Ovim putem zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na razumijevanju problema i pomoći proizvođačima pšenice te očekujem žurnu reakciju u traženju rješenja za velike uzgajivače svinja i umanjivanje razmjera šteta koju svakodnevno trpe.

Večernji list: Provedene su aktivnosti vezano uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Posavskoj županiji. Smatrate li da će ovim zakonom biti kvalitetnije riješena oblast kojom se utvrđuju temeljna načela i upravljanje, zaštita, korištenje, uređenje, raspolaganje, evidencija, nadzor nad provedbom ovog zakona, kao i ostala značajna pitanja koja se odnose na poljoprivredno zemljište na području Posavske županije?

- Nakon provedene javne rasprave Vlada je utvrdila prijedlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u PŽ-u. Vjerujem da će ga sljedeći tjedan usvojiti zastupnici u Skupštini te će se time stvoriti pretpostavke za kvalitetnije upravljanje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta na području županije. Okvir koji daje Zakon o poljoprivrednom zemljištu u FBiH nije bio dovoljan da se izbjegnu upravni, a često i sudski sporovi između velikog broja zainteresiranih strana, zbog čega značajan dio državnog poljoprivrednog zemljišta nije bio u funkciji, što je neprihvatljivo. Vjerujem da će novi zakon s jasno definiranim nositeljima, rokovima, kriterijima, kao i mogućnošću privremenog zakupa uz znatno operativniji pristup, prvenstveno uprave Općine Odžak, omogućiti da se zemljište stavi u funkciju razvoja. Vlada u tom smislu želi biti partner i podrška poljoprivrednim proizvođačima koji žele proizvoditi kvalitetne proizvode s maksimalnim prinosima, a ne onima koji zemlju žele isključivo radi ostvarivanja federalnih poticaja, bez obzira na prinos i kvalitetu proizvoda.

Večernji list: Među prioritetima u radu Vlade Posavske županije zamjetne su demografske mjere pa ih objasnite.

- Popravljanje postojećih i kreiranje novih demografskih mjera svakako su među prioritetima u radu Vlade Posavske županije. Posebnu pozornost i potporu želimo dati mladima i obiteljima s više djece. Ovdje posebno naglašavam nekoliko mjera koje kontinuirano usmjeravamo kroz izravnu pomoć obiteljima s djecom, što se ogleda kroz ove godine povećani iznos dječjeg doplatka s 50 na 60 KM mjesečno i 120 KM za treće i svako sljedeće dijete u obitelji te značajno uvećanu naknadu za rodilje. Osigurali smo također udžbenike i/ili osigurali odgovarajuću financijsku potporu za sve osnovnoškolce.

Od ove školske godine uveli smo besplatne obroke za učenike od 1. do 5. razreda te probni model cjelodnevnog boravka za učenike istog uzrasta u dvjema osnovnim školama. Nastavili smo program sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s jedinicama lokalne samouprave. Ovih dana objavljen je i poziv za korisnike subvencije za mlade obitelji koje prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Večernji list: Koje biste još projekte izdvojili kao značajne za rad Vlade Posavske županije?

U ovoj godini naglašavam i značajna ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i lokalnih cesta, pomoć zdravstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama te unapređenje sustava sigurnosti, što bi, uz mjere u gospodarstvu, trebalo doprinijeti kvaliteti života, a time i rješavanju našeg najvećeg problema – demografskih kretanja.
I na kraju svakako želim izraziti ponos što ove godine obilježavamo veliki jubilej, 200. obljetnicu prve pučke škole u BiH. Utemeljili su je franjevci u Tolisi 1823. g. U nizu sadržaja koji su već održani, ili će se pak odvijati do konca godine, izdvajam Međunarodni znanstveni simpozij kojemu je domaćin Franjevački samostan u Tolisi u zajedničkoj organizaciji s Franjevačkom provincijom Bosnom Srebrenom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zavodom za povijesne znanosti u Zadru, Hrvatskim institutom za povijest, Sveučilištem u Mostaru i Franjevačkom teologijom Sarajevo. Dakle, radi se o respektabilnom skupu sa znanstvenim pristupom o temi “Franjevci Bosne Srebrene i školstvo od početka do kraja 20. stoljeća” u povodu dva stoljeća prve pučke škole u Tolisi. Veliki jubilej zaslužuje biti dostojno obilježen, u čemu potporu daje Vlada PŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?