Poljoprivrednici protiv SPP-a

Potrebno uvesti reciprocitet u bescarinskoj razmjeni koja podrazumijeva ravnopravnost

Poljoprivrednici protiv SPP-a
20.01.2016.
u 07:00

Liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima između BiH i EU, do koje će dovesti adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), imat će katastrofalne posljedice po domaću proizvodnju, zbog čega se takvim mjerama institucija BiH treba suprotstaviti i prosvjedima, poručili su predstavnici poljoprivrednog sektora RS-a. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac upozorio je da će nestati poljoprivreda u BiH ako dođe do ove promjene SSP–a, piše Večernji list BiH.

On je dodao da se navedenom adaptacijom SSP–a Hrvatskoj dopušta tradicionalna trgovina s BiH, koja nije predviđena nijednim aktom EU i Svjetske trgovinske organizacije, što znači da Hrvatska može sve izvoziti u BiH bez carina. Usorac predlaže uvođenje reciprociteta u bescarinskoj razmjeni u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije koja podrazumijevaju ravnopravnost. Prema njegovim riječima, EU je nakon ulaska u trgovinski rat s Rusijom izdvojio 1,3 milijarde eura za pomoć mljekarstvu, zbog čega je cijena sirovog mlijeka na europskom tržištu pala na 26 centi, što se u BiH ne može proizvesti (po toj cijeni).

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da voće iz BiH ne može biti konkurentno na europskom tržištu s postojećom skupom proizvodnjom, kao i malim subvencijama za izvoz u odnosu na EU.
“Njihove cijene su malo veće nego naše, ali imaju jako velike stimulacije, od 600 do 800 eura po hektaru, dok po drugim osnovama imaju od 150 do 200 eura po hektaru za integralnu ili 200 do 300 za organsku proizvodnju, što ukupno izađe na 2000 eura po hektaru, dok mi po svim osnovama dobijemo do 150 KM, i to za robu koja se prodaje preko računa”, rekao je Dojčinović. Predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da će ovo udruženje vrlo brzo razmotriti s ostalim udruženjima u ovoj oblasti mogućnost izlaska na prosvjede. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije