OTKRIJTE NA VRIJEME

Povišena razina ovoga u krvi dovodi do infarkta: Obična pretraga može spasiti život

krv
30.11.2023.
u 08:26

Kako tvrdi kardiolog, postoje tri glavna elementa Lp koji dovode ljude u opasnost.

Kardiovaskularne bolesti pogađaju ljude širom svijeta. Procjenjuje se da je 17,9 milijuna ljudi umrlo od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini, što predstavlja 32 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu, a od toga je 85 posto bilo zbog srčanog i moždanog udara, a možemo primijetiti da se sve mlađa populacija suočava s infarktom. Dobra vijest je da možemo na vrijeme prepoznati određene znakove te djelovati preventivno uz pomoć liječnika, piše Net.hr.

Što je Lp?

Lipoprotein ili Lp je protein koji može značajno povećati šanse za srčani udar kada je prisutan u visokim razinama u krvi. Kardiolog i glavni znanstvenik u "Flourish Research" Dr Seth Baum za Fox News govorio je o važnostima ove "crvene zastave", koja se često zanemaruje.

Zajedno sa lipoproteinom niske gustoće (LDL) i lipoproteinom visoke gustoće (HDL), Lp prenosi Kolesterol kroz krv. Što su razine Lp veći, veća je vjerojatnost da će se kolesterol nakupiti u krvnim sudovima, a povećat će se rizik od srčanog ili moždanog udara.

Test za lipoprotein

"Lp sadrži česticu koja dovodi do kardiovaskularnih bolesti kada je u većim koncentracijama", rekao je dr Baum.

Kako tvrdi kardiolog, postoje tri glavna elementa Lp koji dovode ljude u opasnost. Prvi je da izaziva nakupljanje masti i kolesterola u arterije, poznatijom kao aterosklerozom. Drugo je to što izaziva upalu, a treća komponenta je da Lp povećava rizik od zgrušavanja što bi moglo blokirati arteriju.

Tko je u povećanom riziku?

Približno 20 posto populacije u opasnosti je zbog lipoproteina.

Kardiolog Dr. Bradley Serwer, primijetio je i da troškovi i ograničen pristup testiranju Lp mogu biti problem.

Problem Lipoproteina

"Testiranje uzima u obzir godine, spol, krvni pritisak, razinu kolesterola i povijest pušenja, ali ne uključuju Lp. Međutim, Lp se ne može kontrolirati faktorima životnog stila pa zašto provjeravati nivoe ako se ništa ne može učiniti?", upitao je kardiolog.

Što je rješenje?

Iako ne možemo direktno smanjiti Lp, možemo smanjiti druge kardiovaskularne faktore rizika, rekao je Baum.

Doktor je primijetio kako u Europi i Kanadi postoje smjernice, koje kažu da svatko treba imati univerzalni ultrazvučni pregled za razine Lp-a.

Kako riješiti problem

Nivoi lipoproteina mogu se testirati jednostavnim uzorkom krvi. Dr. Serwer preporučuje promjenu načina života, prehrane, vježbanje te redovite kontrole kod liječnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?