Upotreba u liječenju teških bolesnika

Povjerenstvo u BiH dalo 'zeleno svjetlo' za liječenje kanabisom

Dutch pharmacies will be supplied with medicinal cannabis in a Dutch pharmacy in Rotterdam, September 1, 2003.  The Netherlands on Monday became the world's first country to make cannabis available as a  prescription drug in pharmacies to treat cancer, HI
19.09.2015.
u 06:15

Stručno povjerenstvo Univerzitetsko-kliničkog centra RS u Banjoj Luci dalo je zeleno svjetlo za upotrebu sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe, objavila je ATV.

Podrška ministra

Načelnica Klinike za onkologiju UKC-a RS Zdenka Gojković, koja je i jedna od članica povjerenstva, ali i zastupnica u NS RS, koji je i jedan od pokretača ove inicijative, kazala je kako su glavni zaključci da su sintetski preparati, isprobani, dokazani, prošli su klinička ispitivanja i dokazali svoj učinak te da prijedlog može ići za odobrenje korištenja i kod nas. Povjerenstvo će u idućim danima uputiti prvo službeno stručno mišljenje Ministarstvu zdravlja RS. Ministar zdravlja RS-a Dragan Bogdanić, iako još uvijek nije dobio mišljenje povjerenstva, kazao je za ATV da podržava upotrebu kanabisa u liječenju teških bolesnika. Bogdanić je naglasio kako prethodno moraju biti ispoštovane sve procedure kojima bi bila odobrena upotreba takve vrste preparata. "Kad se pribave određena mišljenja povjerenstava koja su formirana, prođe registracija kod Agencije za lijekove, onda će postojati mogućnost da se kanabis kao lijek primijeni i u RS, odnosno u BiH", izjavio je Bogdanić. Zeleno svjetlo Ministarstva i Agencije za lijekove trebali bi biti prvi koraci u rješavanju problema. Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe morat će još pričekati. Dok su neke države u našem okruženju, poput Slovenije odobrile kontroliran uzgoj, kod nas je prerano za takve inovacije, navode u prilogu. "Korištenjem ulja od kanabisa oboljelima se prije svega smanjuje spazam, ukočenost mišića, to je kod multiple skleroze najizražajnije. U velikoj mjeri smanjuje spazam, smanjuje glavobolje koje su posljedica raznih lijekova i bolesti s kojima se oboljeli već dugi niz godina nose. Nadam se da ćemo riješiti te probleme", kazao je za ATV Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze istočne Hercegovine.

Dokazano djelovanje

"Ljekovita djelovanja marihuane su dokazana i poznato je da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih učinaka kemoterapije. Čak je i američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može utjecati na suzbijanje stanica tumora", kazala je ranije medijima Gojković

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije