Mario Karamatić

Pozivanje na vitalni interes jednog naroda nije dobar put za BiH

04.05.2017.
u 17:25

Po Karamatiću, jedini put na kojem BiH može opstati i razvijati se je apsolutno uvažavanje drugih i dozvola da svako sebi bira predstavnika.

Izaslanik Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić kazao je da pozivanje na vitalni i naconalni interes jednog naroda, gdje se drugom narodu osporava izbor legitimnih predstavnika, nije put kojim BiH treba ići.

To je danas izjavio novinarima nakon što su na sjednici Doma naroda PSBiH izaslanici Doma naroda prihvatili zahtjev izaslanika Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Nakon toga je Klub izaslanika bošnjačkog naroda pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, javlja Fena.

U skladu s procedurom, imenovana je tročlano povjerenstvo koja bi u roku od pet dana trebalo pokušati riješiti to pitanje, u suprotnom predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost predmeta.

Po Karamatiću, jedini put na kojem BiH može opstati i razvijati se je apsolutno uvažavanje drugih i dozvola da svako sebi bira predstavnika.

Za Prijedlog Izbornog zakona koji je Hrvatski narodni sabor uputio u parlamentarnu proceduru rekao je da je rješavao izbor legitimnih predstavnika te je izrazio uvjerenje da će Ustavni sud presuditi da u njemu nema ništa štetno po bošnjački ili bilo koji drugi narod.

Hrvatski izaslanik je izrazio uvjerenje da će apelacija Kluba bošnjačkog naroda biti odbijena i da će se ponovno vratiti u Dom naroda na ponovno odlučivanje, odnosno na raspravu o zakonu i izglasavanje po hitnoj proceduri.

Za predsjedatelja Doma naroda Halida Genjca Karamatić je kazao da je majstor opstrukcije te da nije dao nijedan konstruktivan prijedlog za sva pitanja koja je nabrajao, kao što su presuda "Sejdić-Finci" ili presuda "Pilav".

Halid Genjac rekao je da Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona pokušava riješiti tri značajna pitanja u vezi s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - jedno pitanje je za izbor člana Predsjedništva s prostora Federacije BiH, drugo pitanje je rješenje Izbornog zakona za Mostar i treće, izbor izaslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH (SNSD) Sredoje Nović koji je glasovao da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ide u hitnu proceduru, mišljenja je da većina uopće ne funkcionira niti u Vijeću ministara niti u PSBiH.

Izaslanik (SBB) Fahrudin Radončić, koji je uz ostala četiri izaslanika Kluba bošnjačkog naroda potpisao da je tekst Prijedloga Izbornog zakona štetan po vitalni interes bošnjačkog naroda, rekao je da skraćenom procedurom nije dovedeno u pitanje samo hoće li se hrvatski član Predsjedništva birati na način da ga biraju samo Bošnjaci, nego to važi i za bošnjačkog člana Predsjedništva.

- Niko ne spominje da se bošnjački član Predsjedništva BiH bira jednom trećinom glasova i da tako upravlja cijelim korpusom - napomenuo je, istakavši da je BiH jedina zemlja u svijetu koja nema drugi izborni krug za člana Predsjedništva niti modus vanrednih izbora.

Zaključio je da je izostavljeno previše važnih pitanja da bi se za spomenuti zakon moglo glasati po hitnoj proceduri.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić smatra da ne postoji politički sporazum za rješavanje navedenih pitanja.

Po njemu, jasno je zašto HDZ rješenje traži kod delegata SNSD-a, kao i zašto SDA i ostali traži rješenje na "svojoj rezervnoj klupi", a to je moguća većina u Ustavnom sudu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije