DOMAĆI KOLAČI

Prepišite ovaj recept za pitu s jabukama jer bolji nećete naći – jednostavno se topi u ustima

Sandra Šimunović/PIXSELL
09.01.2023.
u 17:29

Darujemo vam recept iz bilježnice vlasnice restorana Tač, Vesne Miletić. Pita s jabukama jedan je od njezinih najpopularnijih deserata, a redovito ga naručuju i Vesnini gosti kojima slatko nije na vrhu liste.

Za ovaj kolač birajte zelene, kiselkaste jabuke, koje pucketaju pod dodirom. Ni slučajno ne smiju biti suhe i brašnaste jer tada vam recept neće uspjeti, upozorava Vesna Miletić.

Pita s jabukama 

Sastojci: 

1,5 kg zelenih, reskih jabuka koje pucketaju pod dodirom 

pekmez od marelica za premazivanje tijesta 

1 žličica cimeta 

3 bjelanjka 

prstohvat soli 

3 žlice šećera 

Za tijesto: 

3 žumanjka 

3 žlice šećera 

20 dag maslaca, na sobnoj temperaturi, mora biti dovoljno mekan da se može mijesiti 

30 dag brašna, oštrog ili namjenskog brašna za prhka tijesta 

naribana korica 1 limuna 

1 vanilin šećer 

½ praška za pecivo 

šećer u prahu za posipanje

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Priprema: 

Naribajte jabuke i propirjajte ih da puste sok. Jabuke ne treba uopće šećeriti, dovoljno je da na kraju pirjanja dodate malo cimeta. Kad su gotove, stavite ih sa strane da se ohlade. Za tijesto prvo miksajte žumanjke sa šećerom. U drugoj posudi obradite mikserom maslac. Zatim u maslac dodajte jaja sa šećerom i onda brašno pomiješano s praškom za pecivo. Malo promiješajte pa dodajte naribanu koricu limuna i vanilin šećer. Umijesite glatko tijesto, od tog tijesta odvojite malo manje od polovice, spremite u hladnjak i pustite malo da odmori i da se rashladi kako bi bilo pogodno za ribanje. Ostatak tijesta razvaljajte, stavite u lim za pečenje i premažite pekmezom od marelica. Najbolje bi bilo da je domaći, a ako nemate, probajte nabaviti što kvalitetniji. Ovako pripremljeno tijesto ubacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 160 stupnjeva, neka se deset minuta peče bez nadjeva. Ovako će pekmez prodrijeti dublje u koru, a ona neće biti gnjecava. U ohlađene jabuke dodajte snijeg od bjelanjaka koji ste istukli sa šećerom i prstohvatom soli tako da dobijete čvrsti snijeg i sve lijepo izmiješajte. Kad ste koru izvadili iz pećnice, pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva, prebacite na nju jabuke pomiješane sa šaum-kremom od bjelanjaka, poravnajte i po tome naribajte ostatak tijesta. Kolač vratite u pećnicu da se peče otprilike još 15 minuta na 180 stupnjeva. Promatrajte cijelo vrijeme kolač da se gornja površina ne bi prepekla, mora biti zlatnožute boje. Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i uživajte! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?