ministrastvo

Prilikom gradnje Pelješkog mosta konsultirati struku

Pelješki most
21.06.2016.
u 16:06

 U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH rečeno je Feni da, kako ih je izvijestio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković tijekom posjete našoj zemlji, most Kopno-Pelješac gradit će se po pravilima struke i međunarodnim propisima vezanim za takve infrastrukturne projekte, čime će se ispoštovati Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora, pridržavajući se pritom svih tehničkih i međunarodnih standarda vezanih uz gradnju ovakvih infrastrukturnih objekata.

Dakle, navode iz Ministarstva, radi se o mostu koji će se graditi isključivo na teritoriji Republike Hrvatske, pa pitanje same izgradnje nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

- Izgradnjom Pelješkog mosta štete za Bosnu i Hercegovinu koje mogu nastati trenutno ne možemo procijeniti iz razloga jer još nije postignut nikakav dogovor dvaju država vezano za njegovu izgradnju kada su u pitanju tehničke karakteristike mosta - kaže se u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH na Fenin upit u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

Ipak, kada je u pitanju gradnja ovog mosta, a tiče se prava pristupa BiH otvorenom moru, regulaciji razgraničenja na moru, te nesmetanom uplovljavanju brodova u Neumski zaljev, u Ministarstvu smatraju „da ovakva pitanja ne bi trebala biti predmet politizacije, te da treba konsultirati struku gdje tražimo da o svim pitanjima budemo pravovremeno obavješteni i da sudjelujemo kao zainteresirana strana po pitanju nadležnosti Ministarstva“.

Kako su prenijeli neki mediji, hrvatski ministri Oleg Butković i Tomislav Tolušić potvrdili su da se kreće s odabirom izvođača radova na izgradnji Pelješkog mosta. Najavljeno je da bi se s izgradnjom mosta i pristupnih cesta moglo krenuti već sljedeće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?