posvajanje djece u Mostaru

Prime i 50 zahtjeva, ali najčešće tek jedno dijete bude posvojeno

11.01.2017.
u 10:00

Posvojenje je postupak koji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućuje odrastanje i odgoj u sigurnom obiteljskom okruženju. To je i proces koji bračnim parovima, posvojiteljima, pruža priliku da se ostvare kao roditelji i osnuju obitelj. Ipak, kada se u javnosti govori o posvajanju, uglavnom se priča o jednom dugotrajnom i mukotrpnom procesu u kojem samo “sretnici” ostvare privilegiju postati roditelji ili pak, gledano iz kuta djece, biti posvojeni. Kakvo je stanje u Mostaru glede posvajanja djece? Koliko parova čeka na listi? Kakvi su zahtjevi potencijalnih posvojitelja?... te druga pitanja o ovoj temi odgovorila nam je Alma Kozo, koordinatorica tima za skrbništvo i posvojenje u Centru za socijalni rad (CZSR) u Mostaru.

Evidencija i razmatranje

- Centar redovito zaprima zahtjeve bračnih parova za posvajanje koji žele i spremni su posvojiti djecu koja su bez roditeljske skrbi, a u prosjeku godišnje zaprimimo oko 50 zahtjeva, rekla nam je Kozo. Zahtjevi za posvajanje u startu se nikada ne odbijaju, već se svaki zaprimi i evidentira. Stručni tim za skrbništvo i posvajanje razmatra zahtjev i u slučaju da se stvore uvjeti za otvaranje postupka posvajanja, pregleda se sva evidencija koja je dostupna. Ipak, postoje uvjeti propisani Obiteljskim zakonom FBiH za podnositelje zahtjeva, tj. potencijalne roditelje. Oni moraju biti psihofizički zdrave osobe mlađe od 45 godina, državljani BiH koji nisu kažnjavani, s riješenim stambenim pitanjem i dovoljno prihoda za uzdržavanje djeteta. Kozo navodi kako potencijalni posvojitelji najčešće u procesu posvajanja nemaju teškoća, premda je u javnosti drugačija slika: - Proces posvajanja je kratak i, kao svaki drugi upravni postupak, za 30 dana je završen. Jedini problem je što potencijalni posvojitelji od predaje zahtjeva pa do postupka posvojenja čekaju dugo jer nema toliko djece koja ispunjavaju uvjete da mogu biti zbrinuta postupkom posvojenja, objašnjava Kozo te dodaje kako se problem može javiti i ako dijete u procesu upoznavanja ne prihvati potencijalne posvojitelje i ne stvori emotivnu vezu s njima. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije