Ovogodišnji maturanati

Pripreme za maturu u Hrvatskoj: Još devet dana za prijavu ispita, izlaze mnogi učenici i iz BiH

06.02.2024.
u 13:34

Uz maturante te one pristupnike koji su završili srednju školu prethodnih godina, državnu maturu u Hrvatskoj svake godine polažu i kandidati iz inozemstva, od kojih su daleko najbrojniji oni iz BiH

Ovogodišnjoj generaciji maturanata preostalo je još devet dana za prijavu ispita državne mature – rok istječe 15. veljače, a maturanti prijavljuju i fakultete koje žele upisati – na listi mogu prijaviti desetak njih poredanih od prvog do posljednjeg izbora za upis. Iako je pred učenicima završnih razreda još dovoljno vremena prije nego što pristupe ispitu koji gimnazijalcima označava kraj srednjoškolskog obrazovanja, a strukovnjacima priliku da upišu fakultet, već su u tijeku brojne pripreme kako u školama tako i u privatnim ustanovama. Uz maturante te one pristupnike koji su završili srednju školu prethodnih godina, državnu maturu u Hrvatskoj svake godine polažu i kandidati iz inozemstva, od kojih su daleko najbrojniji oni iz Bosne i Hercegovine. Stoga su i njima rokovi za prijavu iznimno važni. Riječ je o onim maturantima koji žele upisati studij u Hrvatskoj. Za državnu maturu pripremaju su mjesecima, pa i godinama jer ako je polože, otvara im se prilika da u Hrvatskoj upišu željeni fakultet, studiraju besplatno i steknu europsku diplomu. To je ogroman ulog za budućnost, stoga i ne čudi veliko zanimanje koji nije jenjavalo ni u vrijeme pandemije i rigoroznih uvjeta za prelazak granice.

Ispiti državne mature i ove su godine podijeljeni u četiri tjedna, a sve počinje 4. lipnja, kada su termini za dva ispita – iz francuskog i grčkog jezika. U prvom tjednu održavanja državne mature na rasporedu su španjolski, latinski, talijanski, njemački, filozofija, etika i vjeronauk. U drugom tjednu, 10. lipnja, piše se prvi od tri obvezna predmeta na državnoj maturi – engleski jezik. Oni koji će ga prijaviti na višoj razini imaju 180 minuta za njegovo rješavanje i na tome ispitu mogu ostvariti maksimalnih 85 bodova. Oni pak koji će pristupiti osnovnoj razini ispita za njegovo rješavanje na raspolaganju imaju 105 minuta i mogu ostvariti najviše 60 bodova. Od 11. do 14. lipnja maturante očekuju ispiti iz likovnog, informatike, fizike, glazbenog, psihologije, geografije, biologije i povijesti – sve odreda izborni predmeti. Za pretpostaviti je da će i ova generacija maturanata među izbornim predmetima, kao i posljednjih pet generacija, najviše birati fiziku i biologiju, iako već godinama rezultati na tim ispitima nisu najbolji. Tako je lani fiziku prijavilo više od šest tisuća maturanata koji su na tome ispitu ostvarili prosječnu ocjenu 1,95. U posljednjih 11 godina ta je prosječna ocjena bila najlošija upravo lani, a najbolju prosječnu ocjenu na tome ispitu ostvarila je generacija maturanata 2014./2015. godine kada je iznosila 2,64. Kada je riječ o biologiji, trojka je prosječna ocjena koju u posljednjih 11 godina ostvaruju pristupnici na tome ispitu.

U trećem tjednu ovogodišnjeg vremenika državne mature koji počinje od 17. lipnja na rasporedu su ispiti iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog, 19. lipnja pišu se politika i gospodarstvo i logika, a 20. lipnja kemija i sociologija. Posljednji, četvrti tjedan održavanja državne mature rezerviran je za dva obvezna ispita državne mature. Tako će svi maturanti pristupiti istom testu iz hrvatskog jezika 24. lipnja u 9 sati, a dan kasnije, 25. lipnja u 9 sati, pristupnike očekuje esejski dio ispita iz hrvatskog jezika. Da bi položili, učenici moraju prijeći postavljene pragove prolaznosti na oba ispita.

Lani je od ukupno 25.431 pristupnika obveznom ispitu njih 2500 dobilo jedinicu, a najveći broj učenika, njih 9063, dobilo je na ispitu iz hrvatskog jezika trojku. Trojka među učenicima prošlogodišnje generacije ipak nije bila najzastupljenija ocjena kada se promatraju zaključene ocjene iz hrvatskog jezika u školi – najveći broj maturanata prije ispita državne mature imao je zaključenu četvorku iz hrvatskog jezika – njih 33,13 posto. Ispit iz matematike ovogodišnju generaciju maturanata očekuje 27. lipnja bez obzira na to koju razinu ispita birali. Za ispit više razine na raspolaganju imaju 180, a za osnovnu razinu 150 minuta. Lani je dvojka bila najčešća ocjena na osnovnoj, a trojka na višoj razini matematike.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije