Mektić u Bruxellesu

Problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni i europski pristup

19.06.2018.
u 12:58

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjem sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Bruxellesu, odžanog u organizaciji Vijeća Europske unije, naglasio je, da problem ilegalnih migracija zahtijeva regionalni pa i zajednički europski pristup te da se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati.

Kako je priopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, na  sastanku, kojem je nazočio komesar za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, razgovarano je o izazovima i suradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici.

Također, napravljen je pregled migrantske situacije u regiji, akcijama koje države samostalno poduzimaju i međusobnoj suradnji.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je upoznao komesara Avramopoulosa i prisutne ministre sa izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine. 

Također, upoznao je prisutne o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita. Na sastanku u Bruxellesu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti suradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?