Posavima

Projekt ekonomskog osnaživanja žena

10.02.2016.
u 08:00

Prevažna je uloga žena ne samo u obitelji i odgoju djece, već i u izgradnji zajednice. Važno je da se žene nalaze za stolovima gdje se politike kreiraju, donose zakoni kako bi mogle dati svoj sud kako bi te politike bile po mjeri i žena i muškaraca, poručile su iz Orašja žene okupljene oko projekta TPO Fondacije Sarajevo koja je u Posavini pokrenula raspravu o važnosti Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325: žene, mir i sigurnost. Rezolucija daje široki pravni okvir za djelovanje žena kako u svojoj zajednici prepoznati svoje snage te istaknuti prioritete angažiranja u rješavanju problema. - Do sada su problemi žena bili negirani i nedovoljno isticani, a na ovaj način želimo ženama pokazati da kroz mirovni aktivizam u svojoj lokalnoj zajednici imaju priliku pokrenuti važna pitanja o svojoj ulozi u društvu, objašnjavaju u TPO Fondaciji.

Ekonomsko osnaživanje je cilj

Norveška vlada osigurala je za projekt koji realiziraju tri posavske općine 36.000 KM. Žene su kroz seminare obučavali kako osmisliti svoje ideje na pisani način. Devet žena uspjelo je predati biznis planove i dobiti grantove od TPO Fondacije za njihovu provedbu. - Žene su uvidjele da zajedno mogu puno, strojeve koje nabave mogu zajedno koristiti, raditi zajedničke poslove. Fatima i Zorica koje su otvorile slastičarnicu sjajan su primjer kako dvije žene mogu pokrenuti biznis. Hrabro su pokrenule posao tri žene koje zajedno rade tradicionalnu nošnju (zlatovez i tradiciju isprepliću s modernim odjevnim trendovima). Pokrenuti su i projekti proizvodnje hrane, ukrasnog bilja..., objašnjava prof. Zilka Spahić-Šiljak, programska direktorica.

Malo žena na čelu

Sudionice radionica u Orašju navele su neke od problema koji su vrlo slični po cijeloj BiH. Najčešće su isticale potrebu povećanog sudjelovanja žena u političkom životu, u biznis sektoru. Nisu zaobišle ni probleme nasilja nad ženama, priznavanje statusa ženama žrtvama rata, priznavanje problema i trauma koje su imale iz rata. - U BiH ima malo žena na važnim mjestima odlučivanja i to treba promijeniti. Jako malo su zaštićena osnovna ljudska prava, koja se krše na svakom koraku. Imamo Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti spolova koji bi trebali urediti tu oblast, ali nemamo dovoljnu razvijenu svijet o tome da je važno primijeniti norme koje postoje. Odgovornost je na onima koji bi ih trebali primjenjivati, a to ne čine, što je glavni problem i nije vezan samo uz žene, objašnjava prof. Zilka Spahić-Šiljak, programska direktorica. - Želimo da se jače čuje glas žena kroz osnivanje udruga i neformalnih skupina koje trebaju animirati širu javnost. Žene svoje probleme mogu rješavati samo ako budu organizirane i ako glasno i jasno izgovore koji su to problemi. Osim toga, trebaju se zalagati za promjenu takvog stanja i lobirati kod struktura vlasti da se ta pitanja uzmu ozbiljno u razmatranje, rečeno je tijekom seminara u Orašju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?