Zapošljavanje mladih na održiv način

Projekt ‘Market Makers’ otvara mogućnosti za zapošljavanje

09.03.2017.
u 09:00

Projekt “Market Makers”, koji podržava vlada Švicarske, ima za cilj doprinijeti rješavanju pitanja zapošljavanja mladih na održiv način s naglaskom na tržišne prilike u privatnom sektoru i rješavanju prepreka koje sprečavaju širenje privatnog sektora kroz sustavne inicijative. Općina Žepče odabrana je za realizaciju ovog pilot-projekta, a koordinator i provoditelj je Razvojna agencija Žepče. Opći cilj projekta je poboljšati sektor profesionalnih usluga koji obuhvaća oko jedne desetine ukupnog broja zaposlenih i bruto dodane vrijednosti cjelokupnog gospodarstva BiH.

Projekt “Market Makers” i Regionalna razvojna agencija za regiju središnja BiH kao ko-fascilitator razvijaju sektor poslovnih usluga, sve izvozne usluge, koji ima veliki potencijal za stvaranje unosnih mogućnosti za zapošljavanje. Ovaj sektor postao je posljednjih petnaestak godina značajan u pogledu zaposlenosti u industrijski razvijenim državama. U SAD-u on obuhvaća 74% aktivnog stanovništva, Velikoj Britaniji 72% i Francuskoj 71% aktivnog stanovništva.

Jedan od najvažnijih izazova za BiH tijekom pridruživanja EU bit će razvoj uslužne ekonomije i ekonomije malih i srednjih poduzeća. BiH može ponuditi obrazovanu radnu snagu, vladanje stranim jezicima i druge specifičnosti koji se mogu kreirati u sektoru usluga. Projektom “Market Makers” otvorit će se mogućnosti rasta i razvoja privatnog sektora u odabranom tržištu, što bi vodilo otvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih žena i muškaraca. Općina Žepče i Market Mekers potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji kojim se precizira zajednički rad na razvoju sektora poslovnih usluga u kojem mladi u potpunosti mogu iskoristiti svoje talente, vještine, kao i bolje razumijevanje modernog tržišta, trendova i alata. U suradnji sa srednjim školama radit će se na podizanju svijesti među mladima o mogućnostima koje pruža ovaj sektor za zapošljavanje i samozapošljavanje, a bit će organizirano međuškolsko natjecanje u izradi 3D modela u programu “Solid Works”, 
nakon čega bi se veći značaj trebao dati obrazovanju mladih u IT sektoru.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije