PROGRAM JAVNIH INVESTICIJA

Provedbom samo nekih od 19 milijardi maraka vrijednih projekata BDP Federacije BiH značajno bi porastao

izgradnja
13.04.2024.
u 18:03

Od cjelokupnog iznosa, približno 9,2 milijarde KM odnose se na 72 kandidirana projekta, više od 6,6 milijardi na 55 projekata čija je provedba u tijeku te 3,2 milijarde maraka na sedam projekata koji su odobreni

Program javnih investicija Federacije BiH od 2024. do 2026. godine koji je nedavno utvrdila entitetska Vlada ukupno je vrijedan više od 19 milijardi maraka i uključuje 134 različita projekta. Ostvari li se značajniji dio njih, to će sigurno pozitivno utjecati na ekonomski zamah i rast bruto društvenog proizvoda te životnog standarda u cjelini.

Ciljevi izrade

Od navedenog iznosa, približno 9,2 milijarde KM odnose se na 72 kandidirana projekta, više od 6,6 milijardi na 55 projekata čija je provedba u tijeku te 3,2 milijarde maraka na sedam projekata koji su odobreni. Program javnih investicija FBiH priprema se u svrhu podrške Vladi i institucijama ovog entiteta prilikom planiranja ulaganja i donošenja kvalitetnih investicijskih odluka. Program je instrument Vlade za usklađivanje razvojnih projekata s realnim izvorima financiranja. Njime se povećava kvaliteta upravljanja sredstvima razvoja, što podrazumijeva izbjegavanje “ad hoc” odlučivanja o investicijama i unaprjeđenju klime za investitore. Program sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupno potrebnim i utrošenim sredstvima te sredstvima planiranim za financiranje projekata iz proračuna, kredita, granta i drugih izvora. Ciljevi izrade i donošenja ovog programa kao trogodišnjeg dokumenta su dugoročno povezani s procesom strateškog planiranja i budžetiranja, ostvarivanja sektorskih politika i strateških ciljeva razvoja FBiH, čime se postiže bolja povezanost između projekata i procesa alokacije raspoloživih sredstava za njihovu realizaciju. Vlada ovakav program javnih investicija usvaja svake godine na prijedlog Federalnog ministarstva financija nakon procesa prikupljanja podataka od sudionika u procesu planiranja investiranja. U izradi, osim Federalnog ministarstva financija i Povjerenstva za program javnih investicija FBiH, sudjeluju federalna tijela uprave, županijske vlade, nadležna županijska tijela, županijska tijela uprave, jedinice lokalne samouprave, samostalne upravne organizacije, specijalizirane organizacije i posebna tijela (zavodi, direkcije, agencije, instituti i sl.) i javna poduzeća. Federalno ministarstvo financija djeluje kao koordinacijsko i kontrolirajuće tijelo prema Vladi FBiH. Jasno je da neće sve ono što je planirano i navedeno u ovom dokumentu biti i realizirano u trogodišnjem razdoblju. Međutim, i samo pokretanje većine ovih projekata imalo bi itekako pozitivnog utjecaja na domaću ekonomiju. Program javnih investicija sadrži podatke o projektima po sektorima i podnositeljima prijedloga, po izvorima, vrsti i načinu financiranja. Projekti po tipu investicije su kapitalni projekti kojima se doprinosi socijalnom i ekonomskom razvoju i institucionalni projekti kojima se doprinosi razvoju administrativno-tehničkih kapaciteta. Program javnih investicija Federacije BiH od 2024. do 2026. Federalno ministarstvo financija objavit će na svojoj internetskoj stranici. Također, Vlada je primila na znanje programe javnih investicija za razdoblje od 2024. do 2026. godine Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Tuzlanske i Unsko-sanske županije, kao i Sarajevske i Srednjobosanske županije.

Kreditna sredstva

Jasno je da među projektima najveću vrijednost imaju oni u oblasti energetike i prometa, ali nije za podcijeniti ni vrijednost projekata u drugim oblastima. Ako je cijeniti po projektima koji su u fazi provedbe, većina ih se primarno temelji na kreditnim sredstvima iz inozemstva, iako ima i domaćih sredstava. Kada govorimo o domaćim sredstvima, onda su to prvenstveno proračunska sredstva Federacije, županija, gradova i općina, vlastita sredstva javnih poduzeća, kao i sredstva fondova i domaćih banaka. Inozemna sredstva su krediti i donacije Svjetske banke, Europske investicijske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, Europske banke za obnovu i razvoj, Njemačkog kreditnog zavoda za obnovu (KfW), Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Europske komisije, kao i sredstava koja odobravaju vlade pojedinih zemalja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije