kod Bosanskog Petrovca

Prva solarna elektrana u gradu s 1800 sunčanih sati

06.07.2019.
u 09:01

Izmjene Zakona o koncesijama u kojem se prvi put regulira i sektor solarne energije usvojene su na posljednjoj sjednici Vlade Unsko-sanske županije. Njime se stvara pretpostavka za nova ulaganja i sklapanja koncesijskih ugovora od kojih bi i Županija i lokalne zajednice trebale imati financijsku korist, piše Večernji list BiH. 

Ekonomska opravdanost

Prvi takav primjer je u selu Krnjeuša nadomak Bosanskog Petrovca u kojem je nedavno u pogon puštena solarna fotonaponska elektrana. Investicija vrijedna više od 700.000 KM godišnje će proizvoditi 219 megavatsati struje koju će otkupljivati Elektroprivreda BiH. Na 1600 četvornih metara, između dijela obrađenih površina u selu Krnjeuša, instalirano je 1200 solarnih ploča te trafostanica.

S 1800 sunčanih sati, koje godišnje Bosanski Petrovac ima, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora sasvim je logična i ima ekonomsku opravdanost. Prepoznali su to u Vladi USŽ-a koja i kroz izmjene Zakona o koncesijama želi omogućiti potencijalnim ulagačima lakši pristup za veća ulaganja.

– Siguran sam da sve općine u USŽ-u imaju teritorij, zemljište, lokacije koje nisu kvalitetna poljoprivredna zemljišta, a USŽ, sam po sebi, ima velik broj sunčanih dana. Energija je budućnost i to će puno značiti za razvoj naše županije - kaže Nijaz Kadirić, ministar gospodarstva USŽ-a. Kako bi se ovakvi projekti ostvarili, ključno je regulirati zakonske propise, čemu svoju potporu daju i skupštinski zastupnici pred kojima će se vrlo skoro naći ovaj zakon. – USŽ se treba brendirati kao zelena županija i skupa s turističkom ponudom, poljoprivrednim resursima koje imamo trebali bismo doista inzistirati na proizvodnji ekološki čiste energije te tako doći do sredstava pretpristupnih fondova EU-a - kaže Nisvet Jusić, zastupnik u Skupštini USŽ-a. Usvajanje izmjena ovoga zakona čekaju i u općinskoj upravi Bosanskog Petrovca budući da se koncesijski ugovori potpisuju na dulje razdoblje, a od ostvarene naknade, 60% upravo pripada općinama i gradovima.

EU podupire ovakve projekte

– Za Bosanski Petrovac postoje analize kako ova općina ima velik broj sunčanih sati u godini, njih 1800. To je golem potencijal u koji se može ulagati u solarnu energiju. Sigurno je da se investitori koji su spremni uložiti u takvu vrstu energije neće pokajati, da će imati dobru zaradu, a s promjenom Zakona o koncesijama lokalne zajednice bi imale značajniju korist - smatra Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca.

Nakon prve fotonaponske elektrane, sljedeći korak je značajno veća investicija izgradnje solarnoga parka na području ove općine. Europska unija podupire projekte obnovljivih izvora energije, što je prioritet i Vlade i Ministarstva gospodarstva Unsko-sanske županije, koja želi što više ulagati u ovaj sektor.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?