toplinski val pogodio regiju

Prvi požari u Hrvatskoj digli kanadere, u BiH se temperature približavaju 40. stupnju...

požar europa kanader
REUTERS
14.07.2023.
u 17:30

Iako je ljeto mnogima omiljeno godišnje doba, upravo ono sa sobom nosi ponajviše opasnosti - zdravstvene posljedice uslijed toplinskog udara, trovanja hranom, utapanje u rijekama, jezerima, bazenima, požare...

Više od 61.000 osoba prošle je godine, od svibnja do rujna, izgubilo život u borbi s nesnosnim vrućinama koje su zahvatile 35 europskih zemalja, procijenili su znanstvenici iz europskih zdravstvenih instituta, piše Večernji list BiH.

Iako je ljeto mnogima omiljeno godišnje doba, treba uzeti u obzir činjenicu da upravo ono sa sobom nosi i ponajviše opasnosti - zdravstvene posljedice koje nastaju uslijed toplinskog udara, trovanja hranom... pa sve do opasnosti od gubitka imovine zbog požara, ali i mogućih ljudskih žrtava. Ne zaboravimo, nažalost, ni sve češća utapanja u rijekama, jezerima, bazenima...

Roditelji, oprez

Jučer, točno godinu dana nakon najstrašnijeg požara u Zatonu, dogodio se sličan scenarij u blizini Šibenika. U gašenje požara, koji je buknuo u četvrtak nešto prije podne u području Grebaštice nedaleko od Šibenika, uključeni su brojni vatrogasci i sedam zrakoplova, svih pet MORH-ovih kanadera i dva air tractora, no dodatni im je problem stvarao vjetar koji je velikom brzinom rasplamsavao vatru. Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševića, požar je, nažalost, zahvatio stambene objekte, a počele su i evakuacije obitelji.

I dok se na moru vatrogasci nadljudskim naporima bore spriječiti širenje i ugasiti požar, na drugom kraju Hrvatske dogodila se nova tragedija. Četverogodišnje dijete utopilo se u rijeci Dravi u Osijeku. Kako se neslužbeno doznaje, dječak je bio na tzv. flosu i igrao se. U jednom trenutku upao je u prostor između dviju dasaka i nestao. Na mjesto tragedije ubrzo su stigli policijski ronioci koji su ga satima tražili, a njegovo mrtvo tijelo pronašli su nedaleko od mjesta nestanka. Nažalost, ovo nije prvi slučaj utapanja ove godine, oni su zabilježeni i u BiH, a kako se ne bi ponovili, stručnjaci stalno ponavljaju pravila kojih se svi strogo trebaju pridržavati: djecu nikada, ali baš nikada, ne ostavljajte bez nadzora, ne kupajte se na nepristupačnim mjestima, ne ulazite u vodu ako ste prethodno dugo boravili na suncu, ne ulazite u vodu puna želuca, ako ste konzumirali alkohol…

Ovi savjeti ne vrijede samo za rijeke i jezera nego i za bazene koji su i jučer diljem BiH bili prepuni. Na plažama gradskih bazena tražilo se mjesto više, posebno na Gradskom bazenu "Daleka obala" u Mostaru. No, nije to jedino mjesto idealno za spas od užarenoga gradskog asfalta. Oživjela su i riječna kupališta poput Bune, Bunice, Neretve, Mostarskoga jezera, dok plaže jedinoga bh. grada na moru vrve turistima sa svih strana svijeta. Ako ste se ovih dana našli na nekome od ovih kupališta ili to tek planirate učiniti, važno bi bilo obratiti pozornost na još nekoliko stvari, a osnovna je: pazite što i gdje jedete, kako dan poslije ne biste završili s crijevnom virozom ili se pak, nakon konzumacije zagađene hrane, zarazili salmonelom. Salmonela se, inače, prenosi prljavim rukama, dakle izravnim kontaktom s hranom pa se zbog toga i zove "bolest prljavih ruku". Najrizičnije namirnice su: sirova jaja, sirovo meso (posebice perad), kolači (s kremom), sirovo mlijeko, domaća majoneza... Međutim, rizična namirnica može biti bilo koja ako se njome rukovalo na nehigijenski način i/ili nije dobro termički obrađena.

Zaštita od sunca

Zbog iznimno visokih temperatura liječnici upozoravaju: izbjegavajte kretanje u razdoblju od 10 do 17 sati, kada su vrućine najveće i kada je UV zračenje najizraženije. Savjetuje se laganija ljetna odjeća od prirodnih materijala, pokrivala za glavu - šešir, kapa i sunčane naočale, štititi se kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja te se hladiti boravkom u hladnijim prostorijama, u hladu i hladnijim napicima. Potrebno je izbjegavati alkohol te napitke s većom koncentracijom šećera i kofeina, navode liječnici. Inače, zbog visokih temperatura Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutačnim vremenskim prilikama i poduzmu sve nužno kako bi zaštitili svoje radnike.

Inače, drugi toplinski val, koji je stigao i u BiH, trajat će još danima s temperaturama koje bi u nadolazećem tjednu, prema nekim prognozama, trebale rasti i više od 40 stupnjeva u Hercegovini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije