Bujar Nishani

Put zemalja regije, Albanije i BiH, prema EU jasan i nedvojben

Bujar Nishani
FENA
24.02.2016.
u 19:40

O ratu i nasilju najbolje znaju oni koji su ih doživjeli. Duh solidarnosti, suživota i uzajamnog razumijevanja mora biti naš zajednički put i put cijele regie, kazao je večeras u Sarajevu predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani, koji u BiH boravi u prvoj zvaničnoj posjeti.

Nishani je bio domaćin prijema kojem su prisustvovali predstavnici vlasti u BiH, vjerskih zajednica, sveučilišta u Sarajevu i Zenici, Albanci koji žive u BiH, javne osobe, bivši veleposlanik Albanije u BiH Flamur Gashi, te sadašnji veleposlanik Albanije za BiH i Hrvatsku, sa sjedištem u Zagrebu, Ilir Melo.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Nishani je kazao kako je njegov i posjet izaslansta visokih dužnosnika iz Albanije Bosni i Hercegovini jasan pokazatelj neosporne volje za stvaranjem što boljih odnosa između dvije zemlje, te naglasio kako je regionalna suradnja imperativ ovog vremena i nužnost za sve narode koji žive u ovom dijelu Europe.

Izrazio je nadu da će građani BiH i Kosova, koji su prošli golgotu rata, biti u mogućnosti bez poteškoća i kao dobri susjedi, putovati i da će se kretanje ljudi i roba između BiH i Kosova odvijati slobodno, te da će institucije ove dvije zemlje priznavati dokumente jedni drugima.

Istaknuo je da je put zemalja regije, Albanije i BiH, prema euroatlantskim integracijama i Europskoj uniji jasan i nedvojben, te da integracije cijele regije u EU i NATO čini Balkan sigurnijim, a Europu mirnijom i integriranijom.

On je također podsjetio da u posljednjih nekoliko godina BiH i Albanija doživljavaju pozitivnu dinamiku razvoja u svim segmentima, te da dinamika razvoja turizma nije uzajamno konkurentna nego komplementarna, što otvara beskrajne mogućnosti suradnje.

Pozvao je sve prisutne da daju zajednički doprinos što boljem ekonomskom razvoju i poslovanju između BiH i Albanije, kao i cijeloj regiji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?