Revizija pravilnika

Rasplet afere nabave osobnih i vozačkih

21.11.2015.
u 06:00

U IDDEEA-i tvrde da proces izdavanja osobnih dokumenata neće biti ugrožen Ugovor za izradu osobnih dokumenata s kompanijom Mühlbauer, vrijedan više od 100 milijuna KM, uskoro bi mogao biti raskinut

Revizori su još prije dvije godine, češljajući izvješće o radu Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), ustanovili da je ugovor o izradi osobnih karti i vozačkih dozvola njemačkoj kompaniji Mühlbauer dodijeljen na krajnje netransparentan način, a kako stvari stoje, isti bi uskoro mogao biti raskinut, piše Večernji list BiH.

Novi natječaj

Ovu informaciju medijima je potvrdio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

"U sljedećih nekoliko dana održat ću sastanak s predstavnicima Uprave IDDEEA-e na kojem ćemo razgovarati o mogućnostima raskida ugovora s tvrtkom Mühlbauer", kazao je za Slobodnu Bosnu Osmanović. Raskid ugovora mogao bi utjecati na proces izdavanja dokumenata jer će u tom slučaju biti neophodno raspisati novi natječaj kako bi se izabrao novi dobavljač. Informaciju o eventualnom utjecaju na raskid spomenutog ugovora na tijek izdavanja osobnih dokumenata potražili smo u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka. "Ono što s naše strane sa sigurnošću možemo potvrditi je da dio procesa izdavanja osobnih dokumenata za koji je IDDEEA nadležna ni na koji način neće biti ugrožen i u tom pogledu građani ne trebaju biti zabrinuti. Istina je da novi menadžment IDDEEA-e u okviru redovitih aktivnosti vrši kontrolu provedbe svih ugovora, pa i ugovora o nabavi osobnih karata i vozačkih dozvola iz 2012. godine. Trenutačno je preuranjeno govoriti o bilo kakvim konačnim rješenjima", kazali su za Večernjak u Uredu za odnose sa javnosti Agencija IDDEEA-e.

Sporna i cijena

Prije mjesec dana, sad već bivša Uprava IDDEEA-e pred Vijeće ministara BiH dostavila je prijedlog da se produži pravilnik koji važi do kraja godine, što bi značilo i produženje ugovora s Mühlbauerom, ali je to odbijeno.

U pravilniku su i sporne cijene osobnih dokumenata te se htjelo sačekati dok se ne imenuje nova uprava koja bi provela reviziju pravilnika i po potrebi sačinila njegove izmjene. S obzirom da je nova uprava imenovana početkom mjeseca, pojavila se informacija da se već krenulo u reviziju pravilnika. Posao izrade osobnih karata i vozačkih dozvola u vrijednosti blizu 104 milijuna KM njemačka tvrtka je dobila putem pregovaračkog postupka bez objave obavijesti uz uvjet uspostavljanja kompanije u BiH. Nacrt ugovora u kojem se spominje konzorcij Muhlbauer Njemačka i Muhlbauer Banja Luka dobio je pozitivno mišljene od pravobraniteljstva, no u ugovoru koji je u konačnici sklopljen s IDDEEA-om navedena je samo tvrtka iz Banje Luke. Ugovor je sklopljen na 10 godina uz avansno plaćanje od 30%, mimo Zakona o javnim nabavama i Zakona o financiranju institucija.

U ugovoru je navedeno da će se avansno plaćati bez obzira koliko će se povući i kolika je potreba za osobnim iskaznicama i je li, primjerice, moguća tolika razlika tiskanja osobne iskaznice od 4 i vozačke od 16 KM. Kako bi država iskompenzirala definirala je cijenu koju građani moraju platiti, 60 KM za vozačku dozvolu.*

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije