Vijeće ministara BiH

Rast svih ekonomskih pokazatelja u BiH

vijeće ministara bih
12.11.2015.
u 19:20

U razdoblju 2017 - 2018. godine se očekuje daljnje jačanje ekonomskog rasta u BiH

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj – klovoz 2015. godine, u kojoj se naglašava rast svih ekonomskih pokazatelja u BiH.    

Nastavljen je pozitivni trend rasta u industriji, pa je u kolovozu došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Najznačajniji doprinos ukupnom rastu industrije ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja je većim dijelom izvozno orijentirana i u kojoj proizvodnja bilježi rast od 10,5 posto u odnosu na kolovoz 2014. godine.  

Vanjskotrgovinski deficit roba u kolovozu ove godine vrijednosno je smanjen za 9,1 posto u odnosu na razdoblje srpanj-kolovoz 2014. Smanjenje deficita je rezultat izvoznog rasta od 6,5 posto s jedne te godišnjeg smanjenja uvoza od 1,1 posto s druge strane. Blagi rast PDV prihoda prema poreznim prijavama, te snažan realni rast prometa maloprodaje od 8 posto na godišnjoj razini ukazuju na rast finalne potrošnje.

Broj zaposlenih u BiH u srpnju ove godine iznosio je 714 tisuća, što predstavlja porast od 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Rast depozita od 5,2 posto nastavljen je u kolovozu 2015. godine, tako da su ukupni depoziti dostigli 16 milijardi KM.       

Podrška Ministarstvu obrane

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva obrane o progresu ispunjenja preuzetih obveza u okviru procesa aktiviranja MAP-a za BiH. Vijeće ministara BiH dalo je podršku aktivnostima Ministarstva obrane koje, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, provodi u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine na BiH.  

Ministarstvo obrane BiH započelo je proces knjiženja 63 perspektivne vojne lokacije. Do studenog ove godine uknjižene su 22 lokacije na državu BiH, dok se u procesu knjiženja nalazi još 20 lokacija. Istovremeno u predstojećem razdoblju bit će rješavane  administrativno –tehničke procedure  u vezi s određenim brojem lokacija.

Ministarstvo obrane ostvarilo je vidan napredak i u procesu rješevanja viškova naoružanja i municije u Oružanim snagama BiH u odnosu na godinu ranije. Oružane snage BiH u ovoj godini su sudjelovali u šest međunarodnih vježbi s ukupno 63 pripadnika, a u tijeku su i aktivnosti za organizaciju međunarodne vježbe REGEX 16 kojoj će u 2016. godini domaćin biti BiH.      

Zaštita domaće proizvodnje  

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzetih osam ključnih mjera za poboljšanje uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. 

U Informaciji se, između ostalog, navodi da je zadržana postojeća razina carinske i količinske zaštite domaćih poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda koji je sastavni dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH, s jedne strane, i Europske komisije u ime 27. zemalja članica, s druge strane, potpisan 2008. godine. Istovremeno su dobijene dozvole za izvoz krompira, mlijeka i mliječnih proizvoda u EU te osiguran dugoročan izvoz goveđeg mesa na tržište Republike Turske, uspostavljene osnove za regionalnu suradnju, investicije i trgovinu s NR Kinom u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, uređena oblast 
mogućnosti korištenja bescarinskih kvota, smanjeno opterećenje za izvoznike poljoprivrednih proizvoda te razrađena mjera olakšanja proizvodnje poljoprivrednicima korištenjem „plavog U vrhu prioriteta rada aktuelnog saziva Vijeća ministara i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je preduzimanje mjera za poboljšanje uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja u poljoprivrednom sektoru i zaštiti domaće proizvodnje s obzirom da BiH ima konstantan negativan bilans vanjskotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda kako sa zemljama EU, tako i s nekim zemljama CEFTA sporazuma.

Usuglašavanje s preporukama FATF-a i MONEYVAL-a

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uspostavi Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. 

U radnu grupu su imenovani predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i pravde, Državne agencije za istrage i zaštitu, Tužiteljstva BiH, Direkcije za europske integracije, entitetskih ministarstva unutarnjih poslova i Policije Brčko Distrikta BiH te entitetskih agencija za bankarstvo. 

Radna grupa će sačiniti nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u skladu s Akcijskim planom za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma sa standardima i preporukama. Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca – FATF te preporukom MONEYVAL-a iz zadnjeg kruga evaluacije.

Rast industrijske proizvodnje 

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama 2016 - 2018. godine, u kojoj se navodi da bi usljed očekivanog ekonomskog rasta partnera Bosne i Hercegovine i unutarnjih reformi, bh. ekonomski rast mogao iznositi 3,1 posto u 2016. godini. 

U razdoblju 2017 - 2018. godine se očekuje daljnje postupno jačanje ekonomskog rasta u BiH, kako zbog sve povoljnijeg eksternog okruženja, tako i zbog provođenja planiranih reformi. Tako je za 2017. godinu projiciran rast od 3,2 posto, nakon čega slijedi daljnje ubrzavanje na 4,1 posto 2018. godine.

Očekuje se postupno povećanje broja zaposlenih i realnih plaća nošeno rastom proizvodnje i izvoza, rastom tekućih priliva iz inozemstva te direktnih stranih ulaganja. Pod pretpostavkom nastavka pozitivnog trenda u eksternom okruženju uz dodatni unutarnji doprinos tijekom 2016. godine može se očekivati solidan rast industrijske proizvodnje od oko četiri posto. 

Prema projekcijama DEP-a, ovo bi trebalo rezultirati godišnjim povećanjem bh. industrijske proizvodnje od preko pet posto u odnosu na prethodnu godinu.

Umjesto stikera potvrde 

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka o postojanju mogućnosti problema u vezi s opskrbom unutarnjih i vanjskih stikera, kao jednom od dokumenata u procesu registracije motornih vozila.

Procjene ove agencije govore da bi stikeri mogli nestati u siječnju naredne godine zbog iznimno dugog žalbenog postupka koji vodi Ured za razmatranje žalbi BiH. Vijeće ministara BiH radi blagovremenog rješavanja ovog problema zadužilo je  Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi prijedlog izmjene zakona kojim bi se prilikom registracije vozila izdavale potvrde koje mijenjaju stiker naljepnice do završetka procesa nabavki stiker naljepnica.    

Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarastvo civilnih poslova i Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka pripremit će analizu o mogućnostima uvođenja elektronskog modela praćenja registrovanih vozila i trajnog ukidanja stikera i dostaviti je Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Ured za razmatranje žalbi BiH upozoren je da provodi obveze poštivanja utvrđenih rokova za rješavanje po žalbi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. 

Naime, pred Uredom za razmatranje žalbi BiH više od godinu dana vodi se žalbeni postupak u vezi s nabavkom unutarnjih i vanjskih stikera koji su jedan od dokumenata u procesu registracije motornih vozila. 

Stažiranje studenata u DEI-u

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o realizaciji Memoranduma o suradnji s filozofskim/filološkim fakultetima u BiH i zadužilo Direkciju za europske integracije da, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavi razvijati i promovirati suradnju s ovim fakultetima u BiH.

Jedna od prioritetnih aktivnosti u okviru ove suradnje je stažiranje studenata završnih godina studija anglistike u Direkciji za europske integracije. Do sada su 33 studenta filozofskih/filoloških fakulteta u BiH u dva ciklusa obavila praksu u Direkciji za europske integracije u trajanju od jednog tjedna te će ove aktivnosti biti nastavljene.    

Vijeće za sport 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Vijeća za sport Bosne i Hercegovine i visini novčane naknade. Mandat Vijeća za sport, u koji su imenovani predstavnici entitetskih ministarstava sporta i resornog odjela Brčko Distrikta BiH te Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta BiH  i Ministarstva civilnih poslova, je četiri godine.   

Za svoj rad Vijeće za sport je odgovorno Vijeću ministara Bosne i Herccgovine, kojem dva puta godišnje podnosi izvješće o  radu.
Članovi Vijeća, koji nisu zaposleni u tijelima uprave na bilo kojoj razini vlasti u Bosni i Hercegovini, imaju pravo na jednokratnu godišnju naknadu u iznosu od dvije prosječne neto plaće isplaćene u Bosni i Hercegovini, a ova naknada će se isplatiti nakon što Vijeće ministara BiH usvoji izvješće o radu Vijeća za sport.

Vijeće za sport je, između ostalog, nadležno za davanje mišljenja o Strategiji razvoja sporta u Bosni i Hercegovini i Programu razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, kao i davanje mišljenja o godišnjim planovima i financijskim potrebama sporta.

Komisija za suradnju s UNESCO-om

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju članova Državne komisije za suradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i visini novčane 
naknade, zbog isticanja mandata ranijem sazivu Komisije.

Za predsjedavajućeg 19-člane Komisije imenovan je ministar civilnih poslova Adil Vijeće ministara BiH izmijenilo je raniju odredbu o naknadama tako da će sada pravo na jednokratnu godišnju naknadu u iznosu od dvije prosječne neto plaće isplaćene u Bosni i 
Hercegovini, imat samo članovi Vijeća, koji nisu zaposleni u tijelima uprave na bilo kojoj razini vlasti u Bosni i Hercegovini, a ova naknada će se isplatiti nakon što Vijeće ministara BiH usvoji izvješće o radu Državne komisije.

Članovi žalbenog vijeća

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Rješenje o imenovanju članova i zamjenika članova Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a nakon isticanja mandata dosadašnjim članovima Žalbenog vijeća. 

Za članove Žalbenog vijeća imenovani su: Aleksandar Gutalj, predsjedavajući, Goran Krtalić i Nedžad Selman, članovi, dok su Tajana Bambarez, Robert Vidović i Edin Kucuković imenovani za zamjenike članova.

Osnivanjem Žalbenog vijeća od 2007. godine omogućena je dvostupanjskost u žalbenom postupku po žalbama na rješenja provostupanjskih organa Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije