Čekaju da djeca odrastu i odu svojim putem

Raste granica za rastavu, rastaju se i nakon pola stoljeća bračnoga života

20.12.2016.
u 09:00

Iako najviše “pucaju” brakovi koji traju od pet do devet godina, događa se da se supružnici na rastavu odlučuju i nakon pet desetljeća zajedničkog života, piše Večernji list BiH.

Godine trpljenja

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske do kojih je došao Blic, dva najdulja braka koja su razvrgnuta prošle godine trajala su 49 odnosno čak 53 godine. U prvom slučaju suprug je imao 68, a supruga 66 godina, dok je u trenutku rastave braka koji je trajao više od pola stoljeća suprug bio star 71, a njegova supruga 73 godine. Marija V. (55) iz Banje Luke, koja se rastala nakon 30 godina braka, kazala je za Blic kako je ubrzo nakon vjenčanja shvatila da to nije to. “Kao i kod drugih, i kod nas je na početku sve bilo lijepo i zanimljivo. Međutim, moj muž je vrlo brzo pokazao prirodu netolerantnog i naglog čovjeka. Život mi je prošao prateći njegovo raspoloženja i plašeći se da ga nekim neopreznim potezom ne razbjesnim. Sve sam podnosila dok djeca nisu završila školu, zaposlila se i zasnovala svoje obitelji. Onda sam stavila točku na svoj brak i ponovno počela živjeti”, ispričala je Marija. Sociolozi objašnjavaju kako je upravo trpljenje jedan od razloga zbog kojeg se ljudi u poznim godinama odlučuju na rastavu. “Godinama trpe neslaganja, ali čekaju da djeca odrastu i odu svojim putem pa onda okončaju bračnu zajednicu kojom nisu zadovoljni. Također, ‘pozna mladost’ jednog od partnera može biti razlog rastave, ali i bolest jednog supružnika”, tvrde sociolozi.

U brak s 88 godina

U prošloj godini su u RS-u razvrgnuta ukupno 1143 braka. Najviše okončanih brakova trajalo je od pet do devet godina - 261. Razvrgnuta su 24 braka koja su trajala manje od jedne godine te 157 duljih od 25 godina. Uz one koji u starosti razvrgavaju brak, tu su i oni kojima godine nisu prepreka stati na “ludi kamen”. Ravnateljica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković kazala je kako su dvojica najstarijih “mladoženja” koja su lani zaključila brak imala gotovo 88 i 85, a najstarije “mladenke” 77 i 67 godina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?