borba za ostvarivanje prava

Razvojačeni branitelji očekuju da ih se uvrsti u braniteljska prava

branitelji
28.08.2023.
u 08:01

Postoji određen broj razvojačenih branitelja koji su cijeli rat proveli kao pripadnici HVO-a ili Armije BiH, pa čak i kao ratni zapovjednici, no nikada nisu ostvarili svoja prava

Dugi niz godina traje borba branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine za ostvarivanje prava. Mnogi su ih i ostvarili, ali postoji određen broj razvojačenih branitelja koji su cijeli rat proveli kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili Armije BiH, pa čak i kao ratni zapovjednici, no nikada nisu ostvarili svoja prava, piše Večernji list BiH.

Ovih dana jedna skupina razvojačenih branitelja ponovno je aktualizirala taj problema te najavila sastanak s federalnim ministrom branitelja Nedžadom Lokmićem. Borba za braniteljska prava razvojačenih mnogo je jača kod bivših pripadnika Armije BiH nego kod pripadnika HVO-a.

U borbi za prava razvojačenih branitelja zatajila su ne samo županijska ministarstva branitelja te braniteljske udruge nego i Federalno ministarstvo branitelja.

U Zapadnohercegovačkoj županiji djeluje dugi niz godina Institut Zaboravljeni branitelji, ali, nažalost, oni su još uvijek samo na polju borbe i bez konkretnog rezultata.

Stoga je za očekivati kako će se pronaći rješenje i za takve ljude koji su ostvarivali braniteljsku zadaću, ali ih je, nažalost, država zaboravila.

Iz Udruge razvojačenih branitelja kazali se kako se bore samo za one razvojačene branitelje koji nemaju nikakvih prava po vojnoj osnovi i nisu obuhvaćeni bilo kakvom vrstom primanja kao braniteljska populacija.

Nažalost, na nekadašnje branitelje često se gleda kao na državni trošak jer njima je prigoda bez njih raditi bez ikakvog pritiska i mirno mogu ostvarivati prava iz radnopravnog odnosa. Ljudi koji nisu bili sudionici rata, a često odlučuju o takvim stvarima, iz razvojačenih kategorija ističu, sve manje imaju sluha za branitelje i njihova legitimna prava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?