Katolici diljem svijeta proslavili blagdan Velike Gospe, svečano i u župama BiH i Hrvatske

Rijeke hodočasnika na zavjetu u marijanskim svetištima i mjestima mira i molitve

15.08.2023.
u 19:06

Širokobriješki puk za proslavu blagdana Velike Gospe duhovno se pripremao misama devetnice, koje tradicionalno okupljaju mnoštvo vjernika. Mnogi su Gospi Širokobriješkoj hodočastili pješice

Katolici diljem svijeta danas su proslavili blagdan Velike Gospe. I u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini rijeke hodočasnika slijevale su se na uočnice te na sam blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Posebno je svečano bilo u Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Mariji Bistrici, Komušini - Kondžilu, Širokom Brijegu, Posušju, Rami-Šćitu, Tolisi, Breškama, Docu, Haljinici, Koracama, Kreševu, Olovu, Suhom Polju, Stupu, Uskoplju, Čitluku, Međugorju... Dan grada/općine proslavili su na Gospojinu Široki Brijeg, Posušje, Kreševo...

Slika Čudotvorne Gospe

U Sinju, najvećem marijanskom svetištu na južnim prostorima Hrvatske, misno slavlje predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić. U devet dana, otkad su na programu mise devetnice, uključujući i današnje završno slavlje, Sinj je pohodilo više od 150 tisuća vjernika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i stranaca. Sinjsko slavlje počelo je misom zornicom na tvrđavi Grad, a potom je održana tradicionalna procesija ulicama grada u kojoj su alkari, policajci, vojnici, mladi svećenici i predstavnici raznih udruga nosili sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju Sinjani posebno štuju kao svoju nebesku zaštitnicu otkako je, vjeruje se, pomogla malobrojnim braniteljima 1715. nad turskim neprijateljem u njihovu naletu.

Širokobriješki puk za proslavu blagdana Velike Gospe duhovno se pripremao misama devetnice, koje tradicionalno okupljaju mnoštvo vjernika. Mnogi su Gospi Širokobriješkoj hodočastili pješice. Misama devetnice nazočio je velik broj Širokobriježana koji žive izvan svog rodnog kraja, ponajviše iz Zagreba i hrvatske dijaspore, o čemu svjedoči mnoštvo automobila sa zagrebačkim registracijskim pločicama i onima iz Njemačke, Austrije… Neki su stigli čak i iz Amerike i Australije kako bi ponovno osjetili duh Gospojine na Širokom Brijegu, Gradu na Gori, kako je ovaj grad nazvao kardinal Franjo Kuharić. Na sami blagdan svetu misu predvodio je fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene Svetog Križa. Duga je tradicija slavljenja Velike Gospe u Širokom Brijegu. Još od dolaska franjevaca na Čerigaj 1844. godine, a potom na Široki Brijeg dvije godine kasnije, Širokobriježani se utječu Blaženoj Djevici Mariji, svojoj nebeskoj zaštitnici. Posebno svečano bilo je na misi uočnici kojoj je prethodila velika procesija s kipom Gospe Širokobriješke kroz grad.

Župa i svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini svečanim misnim slavljem na brdu Kondžilo proslavili su svetkovinu Velike Gospe. Svetu misu predvodio je pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, među kojima je bio komušanski župnik preč. Boris Salapić, kao i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Za ovu se svetkovinu župna zajednica pripremala trodnevnicom, a svečanu misu uočnicu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić. Upriličena je i pobožnost križnog puta u župnoj crkvi, a potom i bdijenje pred čudotvornom Gospinom slikom.

Velika Gospa ili, u narodu nazvana, Gospojino, na poseban način se poštuje u Posavini, a napose u župi Tolisa čija crkva nosi ime Uznesenja Blažene Djevice Marije. U suncu okupanoj Posavini radosno je proslavljena svetkovina Velike Gospe uz nazočnost oko osam tisuća vjernika. U Tolisu su se slile i rijeke hodočasnika koji su iz okolnih posavskih župa sa svojim župnicima pješice stigli u Tolisu kako bi se poklonili Majci Nebeskoj za koju se živi u Posavini kada dođe i od koje se živi kada prođe, poručuju posavski hodočasnci. Središnji dio proslave Velike Gospe, ujedno i patrona župe Uznesenja Marijina Tolisa obilježilo je svečano euharistijsko slavlje na platou ispred franjevačkog samostana i župne crkve koju je predvodio župljanin fra Zvonko Benković, prof. u Visokom i Sarajevu, uz koncelebriranje 20-ak posavskih svećenika. Prema tradiciji, na svetkovinu Velike Gospe oblači se svečano ruho, a ponovno je posavska mladost potvrdila svoju ljubav prema tradiciji jer su za ovu prigodu obukli narodne nošnje, ogledalo ljepote posavskoga kraja.

Svečano je na Veliku Gospu bilo i u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi nadomak Žepča. Središnje misno slavlje na patron župe predvodio je fra Stipo Alandžak, prof. i ravnatelj FKG u Visokom, pred oko 4500 okupljenih vjernika. Za proslavu patrona župa Osova se spremala tradicionalnim pripremama, misama zornicama koje svakog jutra, od spomendana Gospe od Anđela (2. kolovoza) do Velike Gospe, budu u 6 sati, (poznate kao gospojinske zornice), a vjernici bi već od 5 ujutro bili u crkvi ispunjajući svoje zavjete i ispovijedajući se.

Blagdan Velike Gospe svečanom misom već tradicionalno je proslavljen i u župi sv. Franje Asiškoga na Zavalju nedaleko od Bihaća. Svečanu misu u prepunoj župnoj crkvi predvodio je otac Đani Kordić, karmelićanin, svećenik u Gospićko-senjskoj biskupiji. Misnom slavlju je nazočio i veliki broj župljana Zavalja koji danas žive daleko od svojega rodnog mjesta, najčešće u susjednoj Republici Hrvatskoj, ali i u udaljenijim europskim zemljama. Iako službeno nije marijansko svetište, poput onih na Trsatu, Aljmašu i Sinju, blagdan Velike Gospe domicilni i iseljeni Hrvati katolici i ove godine su svečanom misom proslavili u zavaljskoj župi sv. Franje Asiškoga koja administrativno pripada Slunjskom dekanatu Gospićko-senjske biskupije u Republici Hrvatskoj, a zemljopisno je u BiH. - Ovdje sam rođena, u Zavalju, kao i moj suprug. Veliku Gospu obilježavamo i svake godine dođemo - kazala je Lucija Majstorović, podrijetlom Zavaljčanka, koja godinama živi i radi u Zaprešiću.

Dvostruko slavlje

Dvostruko je slavlje upriličeno u župi Rama-Šćit, svetištu Majke od Milosti, Gospe Ramske. Vjernici iz cijelog Ramskog dekanata, uz veliki broj hodočasnika i gostiju, svečano su proslavili Veliku Gospu, dok je fra Mile Beljo proslavio mladu misu, piše ramski-vjesnik.ba.

Tekst i fotografije: Frano Vukoja, Ivan Ravlić, Nada Koturić, Samir Tulić, Erna Elčić, Katolički tjednik, Ramski vjesnik, Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije