PRITISCI NA OBRAZOVNI SUSTAV

Roditeljski teror: Prijete učiteljima, žale se zbog ocjena, ne prezaju ni od nasilja

24.04.2023.
u 15:58

S fizičkim ili verbalnim ponašanjem roditelja prema nastavnicima i profesorima susrelo se 29,7 posto učitelja i nastavnika, a 85 posto njih takve situacije smatra najvećim problemom u odnosu s roditeljima 

Čak 93,5 posto nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola Hrvatske u posljednjih godinu dana susrelo se s neprimjerenim ponašanjem ili postupanjem roditelja svojih učenika. Šokantan podatak rezultat je istraživanja koje su proveli stručnjaci s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izdavač udžbenika Profil Klett te članovi Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, a u čijem je istraživanju sudjelovalo 2811 profesora i nastavnika.

S neprimjerenim fizičkim ili verbalnim ponašanjem roditelja prema nastavnicima i profesorima susrelo se 29,7 posto učitelja i nastavnika, a 85 posto njih takve situacije smatra najvećim problemom u odnosu s roditeljima. Da su pritisci roditelja preveliki kada je riječ o zaključnim ocjenama, sustav i obrazovna politika znaju već godinama, a sada je 40 posto učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola potvrdilo da se u posljednjih 12 mjeseci susrelo s roditeljskim pritiscima za povećanje ocjene djetetu, dok se čak 72 posto učitelja i nastavnika susrelo s roditeljima koji vrše neprimjereno velik pritisak na dijete u pogledu ocjena.

Statistika je poražavajuća kada se u odnos stavi i omjer roditeljskih aktivnosti kada je riječ o školskim obvezama – dakle 71,9 posto učitelja i nastavnika susrelo se s roditeljima koji ispunjavaju školske obveze umjesto djece, 77,1 posto učitelja susrelo se s roditeljima koji ne pokazuju interes za obrazovanje svoje djece, a 54,8% učitelja i nastavnika u posljednjih 12 mjeseci susrelo se s roditeljima koji ne dolaze u školu i ne odazivaju se na pozive učitelja/nastavnika. A svejedno imaju očekivanja i od nastavnika i od svoje djece.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije