Nakon spora glede popisa stanovništva

RS ne želi da državna Agencija za statistiku popiše poljoprivredna zemljišta i imanja

12.04.2016., Slavonski Brod - Slavonski poljoprivrednici zurno obavljaju proljetnu sjetvu koristeci lijepo vrijeme koje upravo pogoduje radovima u polju.  Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
20.11.2016.
u 08:00

Nakon popisa stanovništva pred vlastima u BiH još je jedan ozbiljan zadatak - popis poljoprivrednoga zemljišta i gospodarstava kao uvjet iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Zajednički posao

Iako popis poljoprivrednoga zemljišta i gospodarstava na prvu ruku ne predstavlja problem, ipak je došlo do zastoja u provedbi projekta koji je ključan za razvoj poljoprivrednoga sektora i privlačenje novca iz fondova EU-a. Prema pravilima iz dokumenta “Strategija razvoja statistike BiH 2020.”, prioritetan cilj je provođenje popisa poljoprivrede u BiH, kao sveobuhvatnog istraživanja u statistici poljoprivrede.

Europska metodologija

Provođenjem popisa poljoprivrede trebala bi se dobiti kompletna slika poljoprivrednog sektora u BiH, broj gospodarstava, korištenje zemljišta, brojno stanje stoke po vrstama i kategorijama, mehanizacija, objekti, agrookolišni indikatori, radna snaga… Nositelj tog projekta treba biti Agencija za statistiku BiH, a posao bi se obavljao uz koordinaciju s entitetskim agencijama i Brčko Distriktom. Problem je što vlasti u RS-u ne žele da se usvoji zakon na državnoj razini, zbog čega se neće moći koristiti novac iz fondova EU-a za razvoj poljoprivredne proizvodnje, čime je i poljoprivreda dobila političke konotacije. Vlada RS-a smatra kako je to posao entitetskih agencija, a ne Agencije za statistiku BiH. Popisom poljoprivrede trebao bi se dobiti kompletan registar farmi. Planira se unapređenje statistike cijena outputa i inputa u poljoprivredi kroz ažuriranje liste proizvoda. Izrada indeksa cijena bit će provedena na tromjesečnoj razini, a planira se uvođenje cijene poljoprivrednoga zemljišta i zakupa. Daljnje poboljšanje izračunavanja elemenata ekonomskih računa u poljoprivredi odnosi se na korištenje izvora prikupljanja podataka iz drugih izvora”, stoji u strategiji. Predviđeno je uređenje statistika šumarstva te provođenje seta ključnih podataka prema EUROSTAT-ovoj metodologiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?