Stav dekana iz Sarajeva

Rusija i Kina negativno utječu na energetski sektor BiH

24.08.2020.
u 08:06

Bosna i Hercegovina nema nikakav potencijal za energetsku neovisnost, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Sead Turčalo.

Dodao je da ono čemu se može težiti je smanjenje ranjivosti na energetske šokove i diverzifikacija izvora opskrbe.
 
Prema njegovim riječima, geopolitički pristup energetskim pitanjima neodvojivo je povezan s energetskom sigurnošću, koji je osnovni cilj svake energetske politike. 

Govoreći o svom istraživanju, ističe da generalno možemo reći za regiju da je ona infrastrukturno slabo povezana, s atomiziranim energetskim tržištem, opterećenim političkom nestabilnošću.

- U tom pogledu je moguće prepoznati i neka tri temeljna izazova s kojima će se regija susretati. Prvi se odnosi na nedovoljne investicije u energetsku infrastrukturu. Drugi izazov je nedostatak jasnih i primjenjivih mjera u pogledu pripremljenosti energetskih sustava država regije da odgovore na potencijalne šokove u slučaju prekida dotoka plina ili neke druge vrste energetskog šoka – ističe Turčalo.

Kao treći izazov Turčalo navodi aktivnosti vanjskih aktera, primarno Rusije i Kine koje, iskorištavajući klijentelistički pristup političkih elita u regiji, imaju negativan utjecaj na implementaciju ciljeva Energetske zajednice u zemljama zapadnog Balkana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?