ZANIMLJIVO

SAD dodao nove točke optužnice protiv kineskog Huaweija

14.02.2020.
u 10:23

Američka vlada dodala je nove točke optužnice protiv kineskog tehnološkog proizvođača Huaweija što je dovelo do većeg pogoršanja diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje.

Kako piše CNBC, nova optužnica je podnesena na saveznom sudu u Brooklynu u državi New York, gdje se Huawei optužuje za zavjeru zbog kršenja zakona RICO koji se bavi organiziranim kriminalom i ucjenjivanjem te zbog krađe trgovačkih tajni šest američkih tehnoloških tvrtki, javlja klix.ba.

Nove točke optužnice su i navodno rad tvrtke u državama koje su pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, prošle godine se proglasio nevinim za optužbu podnesenu u siječnju 2019. za bankovnu i telekomunikacijsku prevaru, kršenje sankcija protiv Irana i opstrukcije pravosuđa.

Globalna finansijska direktorica tvrtke Meng Wanzhou, uhićena je u prosincu 2018. u Kanadi na temelju te optužnice. Ona smatra da nije kriva te se protivi izručenju.

Huawei i Meng, kći osnivača tvrtke, u ranijem su slučaju optuženi za pokušaj prevare HSBC-a i drugih banki tako što su pogrešno predstavili odnos Huaweija s tvrtkom koja djeluje u Iranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?