17. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA U MOSTARU

Sajama okupio i ljute političke rivale, upućene poruke optimizma

sajam
Foto: Zoran Grizelj
09.04.2014.
u 09:09

Predsjednik Josipović je istaknuo da je BiH najvažniji susjed Hrvatskoj te da će joj nastojati pomoći u pronalaženju načina za nadilaženje zastoja

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović proglasio je jučer otvorenim 17. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014. čime je počela petodnevna manifestacija koja je među rijetkim političkim pozitivnim porukama koje su iz ovoga grada i BiH upućene u posljednje dvije godine opterećene neodržavanjem izbora, nedavnim nasiljem i svakodnevnim prosvjedima.

Predsjedničke poruke

A na sajmu, po podacima direktorice Dalfine Bošnjak, izlaže 700 izlagača iz 20 zemalja svijeta. Predsjednik Josipović je istaknuo da je BiH najvažniji susjed Hrvatskoj te da će joj nastojati pomoći u pronalaženju načina za nadilaženje zastoja.

“Nema boljeg smjera za integraciju zemalja Jugoistočne Europe od ulaska u EU. Isto tako očekujem od EU da razvije nove mehanizme i instrumente da se nosi s problemima s kojima je BiH suočena”, rekao je Josipović. Pri tome je ključnim ocijenio postizanje unutarnjeg dogovora u BiH te da je Hrvatskoj najvažnije razvijati odnose u ‘duhu europskog partnerstva’. “Želja nam je doprinijeti razvoju BiH i cijelog hrvatskog naroda u BiH”, rekao je. Predsjednik Josipović istaknuo je kako je sajamska manifestacija odavno prerasla granice BiH, te je posebno značajna za hrvatske gospodarstvenike za ponovno produbljivanje odnosa nakon što je Hrvatska ušla u EU te je prekinut režim trgovine u okviru CEFTA-e. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je u svome obraćanju na postizanje unutarnjeg dogovora u BiH ističući da je to posebno važno u godini kada su se dogodili nemiri te je iskazano socijalno nezadovoljstvo. “Vrijeme je da prestanemo voditi scenarije i stare strahove i manipulirati njima. Posvetimo se poslu koji će svima donijeti napredak. To nije put podjela i disolucije, nego unutarnje suradnje i eurointegracija”, rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

- Imamo 1001 kilometar granice s Europskom unijom. Činit ćemo sve da tu granicu što prije izbrišemo, dodao je. Na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva bila su brojna izaslanstva i uglednici među kojima je bio i predsjednik HDZ Tomislav Karamarko koji je istaknuo kako nije zadovoljan položajem Hrvata u BiH.

Obilazak štandova

- Mi nismo manjina i nismo ravnopravni. Ovo je naša domovina kao i Hrvatska, rekao je Karamarko. Nije se dugo čekalo ni na komentar Izetbegovićeva istupa o ‘nerealnim scenarijima’ u BiH. Ponudio ga je Milorad Dodik kazavši da je ‘ovdje 20 godina nerealan scenarij upravo BiH’, nastavljajući stari politički ping-pong Sarajeva i Banje Luke. Na ceremoniji otvaranja gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je rekao kako iz ovoga grada sajam šalje pozitivne poruke, dok je predsjedatelj Vijeća ministara za medije ustvrdio kako vodstvo sajma svake godine podiže ljestvicu uspjeha na čemu ga treba podržati. Josipović je u pratnji bosanskohercegovačkog kolege Izetbegovića nakon ceremonije otvaranja obišao štandove u dvije izložbene dvorane Mostarskog sajma. Danas Josipović nastavlja posjet Bugojnu, tamošnjim Hrvatima, a posjet završava svečanom večerom s članovima državnog Predsjedništva u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?