Razgovori u Mostaru

Sastanak koalicijskih partnera: Moguće napraviti korak naprijed na europskom putu

sastanak koalicijskih partnera u Mostaru
Fena
25.09.2023.
u 17:43

- Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti u vremenu kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od europskih institucija - kazao je Čović

Predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su se sudionici današnjeg sastanka koalicijskih partnera složili kako je moguće napraviti korak naprijed na europskom putu Bosne i Hercegovine.

- Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti u vremenu kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od europskih institucija - kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Na sastanku koalicijskih partnera održanom u Mostaru razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

- Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Daytonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više nitko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno, naravno, to svatko može raditi – dodao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je često na udaru kritika zbog njegovog zalaganja za iznalaženje kompromisa i traženje rješenja. Međutim, dodao je, zahvaljujući takvoj politici napravljeni su određeni iskoraci i određena rješenja, iako još postoje različite poglede oko nekih pitanja.

- Želja nam je da probamo ispuniti što je moguće više uvjeta na putu prema Europskoj uniji kako bismo onda od Europske unije zatražili da oni ispoštuju svoje obećanje koje imaju prema nama. Cijela BiH tada će imati priliku da više participira u pretpristupnim fondovima, a čak imamo obećanje značajnog dijela naših prijatelja iz EU da će inzistirati da se otvore pregovori o članstvu BiH u EU – kazao je Nikšić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije