VODIČ ZA BEZBRIŽNO LJETOVANJE

Savjeti koji će vam olakšati planiranje putovanja i osigurati odmor iz snova

ljetovanje
shutterstock
11.07.2023.
u 07:41

Ovog ljeta isplanirajte godišnji odmor jednostavno, brzo i povoljno uz izbjegavanje redova i dodatnih naknada

Želite otputovati u neku egzotičnu zemlju? Otići na nezaboravno ljetovanje? Ili konačno posjetiti grad o kojem dugo sanjate i obići sva ona mjesta o kojima ste čitali ili maštali? No, problem je što vam putničke agencije i njihovi programi ne nude točno ono što biste htjeli. Ne očajavajte – i za to postoji rješenje. Organizirajte putovanje sami!

Možda vam se na prvu čini komplicirano jer je odabirom putničke agencije na vama samo da uplatite putovanje i čekate datum polaska. Sva organizacija je na agenciji. No, i planiranje putovanja u vlastitom aranžmanu ima svojih čari – ne ovisite o grupi i vodiču, posjećujete ono što želite i što vas zanima, a ne ono što je u programu agencije, zadržavate se na pojedinim mjestima koliko želite, a ne koliko je netko odredio. I u konačnici - možete proći puno jeftinije.

Ali, kako sve to organizirati – pronaći odgovarajući smještaj, riješiti prijevoz, snaći se na novom odredištu - pogotovo ako putujete na neku udaljeniju destinaciju? Donosimo vam savjete koji će vam olakšati planiranje putovanja i osigurati odmor o kojem ste maštali.

Pametno planiranje

Za početak, prije nego što se upustite u organizaciju, odredite budžet – koliko novca planirate potrošiti. Potom se dobro informirajte o destinaciji na koju putujete. Sigurno imate prijatelje ili poznanike koji su već posjetili odredište na koje želite ići kako biste iz prve ruke dobili informacije, a ako to nije slučaj, na specijaliziranim forumima gdje se razmjenjuju iskustva o putovanjima, sigurno možete pronaći dobre i korisne savjete o svemu što bi vas moglo zanimati – od prijevoza i smještaja, pa do restorana i prijedloga što posjetiti, gdje se zabaviti, na što paziti.

Pronalazak odgovarajućeg smještaja jedna je od prvih stavki koje trebate riješiti kad putovanje organizirate sami. Za bukiranje najpovoljnijeg smještaja koristite internetske platforme poput Booking-a, Airbnb-a ili Njuškala koje svakodnevno posreduju u smještaju milijuna ljudi. Putem njih možete rezervirati hotelsku sobu, mjesto u hostelu, stan u gradu i brojne druge opcije. Ove su platforme jednostavne i omogućuju brzu i laku komunikaciju, rezervaciju, kao i plaćanje.

 

Foto: Shutterstock

 

Kad riješite smještaj, bacite se na novi korak – pakiranje. Iako se to nekima čini kao najlakši dio, jer „što bi moglo biti problematično u tome da se stvari ubace u kofer“, ipak zna biti prilično stresno. Pitanja poput onih što sve ponijeti, hoćemo li nešto zaboraviti i što ako nam zatreba nešto što nismo spakirali, samo nam se roje u glavi dok stojimo nad otvorenim koferom. Kako biste izbjegli tu vrstu stresa i panike, počnite se pakirati na vrijeme, a ne u posljednji trenutak. I svakako napravite spisak stvari koji želite ponijeti. Ali, nemojte pretjerivati. Što se odjeće tiče, ponesite onu u kojoj se dobro osjećate i koju volite nositi, a na one komade koje inače rijetko nosite – zaboravite. Sigurno ih nećete nositi ni na odmoru. Ponesite odjevne komade koje možete kombinirati s drugima i koje možete nositi više puta. Nikada nemojte nositi stvari „koje bi vam možda mogle zatrebati“ jer ćete na taj način samo bespotrebno zauzeti prostor u putnoj torbi. Od kozmetike, spremite ona manja, putna pakiranja, a ponesite i neke osnovne lijekove. Stvari u kofer slažite pametno – na dno kofera stavite teže, veće stvari poput cipela, a odjeću koja se gužva na vrh. Sitnije stvari stavite u pretince, a dokumente i novac ponesite u ručnoj prtljazi.

 

Foto: Shutterstock

 

Prije puta svakako napravite i plan aktivnosti – istražite zanimljivosti i odredite što sve želite posjetiti, kada te koliko novca iz budžeta planirate izdvojiti za, primjerice, ulaznice i slično, a ne zaboravite ni moguće izvanredne troškove.

Kako bi vaš odmor iz snova bio što uspješniji, važno je napraviti i dobar plan putovanja. Odredite datum polaska na put, kao i povratka te broj dana koji ćete provesti na odmoru. Osim destinacije i smještaja, trebate se odlučiti i za prijevozno sredstvo kojim planirate putovati, pa plan puta mora sadržavati i te troškove, bilo da je riječ o avionskoj karti, gorivu za automobil, plaćanju cestarina, cijenama karata za autobus, vlak ili trajekt. A ako vaša ruta putovanja sadrži još neka mjesta koja želite posjetiti, morate računati i na troškove za te destinacije.

Iskoristite prednosti digitalizacije

Ono što bi vam uvelike moglo olakšati organizaciju i samo putovanje je korištenje Aircash aplikacije koja vam osigurava brzu i jednostavnu kupovinu e-vinjeta, autobusnih i trajektnih karata, nadoplatu ENC uređaja te plaćanja parking usluga po cijeloj Hrvatskoj.

Ako primjerice putujete u Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Bugarsku i Rumunjsku, onda bez problema možete izbjeći kolone i čekanja u redovima. Za tih sedam europskih država e-vinjetu možete nabaviti putem Aircash aplikacije koju je moguće preuzeti za Ios i Android. Postupak je jednostavan, otvorite aplikaciju, kliknete na „usluge“, te u kategoriji „transport“ odaberete e-vinjete. Potom odaberete državu za koju želite kupiti e-vinjetu, unesete registraciju vozila te odaberete trajanje vinjete. Potom potvrdite, platite i postupak je gotov. Vrlo jednostavno i brzo.

Na sličan način možete kupiti i autobusne karte za sve linije u Hrvatskoj i Europi i to bez naknade i uz rezervaciju sjedala. U Aplikaciji Aircash kliknete „usluge“, odaberete „autobusne karte“, potom relaciju za koju trebate kartu i datum. Odaberete prijevoznika i vrijeme polaska, potom sjedalo u autobusu i prihvatite uvjete prodaje. Nakon toga potvrdite plaćanje i autobusna karta vam stiže na upisanu e-mail adresu. Kupljena karta ujedno je rezervacija mjesta, tako da za to ne trebate brinuti, a jedino se na mjestu polazišta trebate pojaviti 30 minuta prije polaska autobusa.

 

Foto: Shutterstock

 

Jednostavno i brzo, bez provizije i bez čekanja u redu na blagajni, možete doći i do trajektnih karata. U aplikaciji Aircash otvorite „usluge“, odaberete „trajektne karte“, potom relaciju koju trebate za trajekt ili brod te datum. Nakon toga odaberete vrijeme polaska, upišete broj osoba te ukoliko je potrebno dodate vozilo. Slijedi upisivanje podataka o platitelju i potvrda plaćanja nakon čega vam karta dolazi na upisanu e-mail adresu i to samo par trenutaka nakon kupovine. Na nekim relacijama kupljena karta je ujedno i rezervacija pa je potrebno u luku doći 45 minuta prije polaska. A, ukoliko ste korisnik povlaštenih otočkih karata, prijavite se svojim Jadrolinija korisničkim imenom i iskoristite sve popuste koje imate.

 

Foto: PR FOTO

 

Ako ste pak na odmor odlučili putovati automobilom, onda će vam aplikacija Aircash dobro doći za plaćanje parkinga diljem Hrvatske i to bez naknada i troška SMS poruka. I tu je postupak jednostavan. U aplikaciji kliknete „usluge“, odaberete „parking“ te unesete registraciju i to samo prvi put. Aircash će prepoznati grad i parkirnu zonu ili ih i sami možete odabrati. Nakon toga potvrdite plaćanje i nastavite uživati u odmoru, a Aircash će vas na vrijeme podsjetiti oko isteka parkinga kako ne biste dobili dnevnu kartu.

Jednostavno, brzo i povoljno uz izbjegavanje redova i dodatnih naknada, kako bi vaš odmor iz snova bio još bezbrižniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?