Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH

Schmidt: Osigurati transparentan, pošten i vjerodostojan izborni proces

Christian Schmidt
PIXSELL
30.01.2024.
u 13:19

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH oglasio se neposredno pred pokušaj dogovora domaćih političara o izbornoj reformi, poslao je poruke o ovom procesu

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je jučer, kako je naveo, intenzivnije napore domaćih političkih aktera, uključujući i Parlamentarnu skupštinu BiH, da zajedničkim naporima, a nakon njegova poziva u prosincu, usvoje nužne izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurao integritet izbora. piše Večernji list BiH. Vjerojatno ne slučajno, visoki predstavnik javnosti se obratio baš u trenutku kada se intenziviraju razgovori domaćih političkih aktera u pokušaju da se pronađu kompromisna rješenja za izbornu reformu. Schmidt jučer poručuje kako je dužnost odgovornih političara u BiH da, nakon gotovo 15 godina debate, ostvare konkretan rezultat.

Poštivanje glasa

- Nema sumnje da to očekuju i građani i europski partneri. Pravo građana da budu sigurni da se njihov glas računa mora se striktno poštivati. Ovo bi trebalo biti na snazi za općinske izbore u listopadu ove godine - navedeno je iz OHR-a. Visoki predstavnik Schmidt potvrđuje da njegova očekivanja ostaju nepromijenjena u odnosu na ono što je ranije izjavljivao o ovoj temi. - Bez obzira na ishod parlamentarne procedure, imperativ je da svako usvojeno rješenje sadrži preporuke međunarodnih tijela, uključujući GRECO, OESS, ODIHR i Venecijansku komisiju. Ove preporuke služe kao ključne smjernice za standarde koji osiguravaju transparentan, pošten i vjerodostojan izborni proces - navedeno je. Ističući hitnost i važnost ovih reformi, visoki predstavnik Schmidt naglašava da je primarni cilj vratiti povjerenje birača u izborni proces. - Usvojene reforme ne bi trebale biti usmjerene k širenju utjecaja političkih stranaka, već bi, prije svega, trebale osnažiti birače i dati im mogućnost birati kandidate unutar izbornog procesa u koji imaju povjerenje. Suverenost u demokratskim zemljama pripada biračima, a ne političkim strankama. Fokus mora biti na stvaranju izbornog okvira koji potiče povjerenje i osigurava da volja naroda bude iskazana onakva kakva jest - poručeno je iz Schmidtova ureda. Posebno su se osvrnuli i na planirane izmjene vezano uz Središnje izborno povjerenstvo BiH i plan da biračke odbore popunjavaju kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. - Integritet i nepristranost Središnjeg izbornog povjerenstva i njegovih članova, kao i mogućnost da ispunjavaju svoje zakonske obveze, trebaju biti zajamčeni - istaknuto je. Visoki predstavnik Christian Schmidt nastavit će konzultacije o ovoj temi. S tim u vezi visoki predstavnik naglašava da pozorno prati rad svih uključenih političkih stranaka. - Ova aktivnost je sastavni dio napora kako bi se osiguralo da akcije koje se provode budu usklađene s načelima navedenim u aneksu 3 Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), posebno s načelima transparentnosti, odgovornosti i najboljeg interesa građana BiH - navode iz OHR-a. Također se osvrću na dogovor da izborni cenzus bude povećan na četiri posto za lokalne izbore i pet posto za opće izbore.

Tehničke izmjene

Unatoč kritikama da se time umanjuje mogućnost predstavljanja Bošnjaka u entitetskom parlamentu Republike Srpske, iz OHR-a smatraju da povećanje izbornog praga ne bi trebalo utjecati na mogućnost predstavljanja malobrojnijih konstitutivnih naroda. Na kraju je posebno naglašeno da bi tehničke izmjene Izbornog zakona BiH trebale biti donesene bez obzira na to hoće li partneri postići dogovor o političkim izmjenama, odnosno poručuju da je integritet idućih izbora fokus.

- Politički akteri trebaju izbjegavati povezivanje tehničkih mjera izbornog integriteta s provedbom ključnih sudskih presuda koje se moraju provesti, ali zahtijevaju široke konzultacije i podršku. Ako se sveobuhvatna i održiva rješenja za ova ključna ustavna pitanja ne mogu postići u kratkom vremenu koje je na raspolaganju prije donošenja odluke o europskim integracijama, onda bi se Izborni zakon trebao izmijeniti tako da obuhvati druga pitanja, kao što su uvođenje tehnologija koje uključuju elektroničko brojanje glasačkih listića i prijenos rezultata ili kvalifikacije i integritet članova biračkih odbora i pravila koja jamče pravično natjecanje na izborima - poručeno je jučer iz OHR-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije