Visoki predstavnik u BiH

Schmidt: Ubojstvo u Gradačcu je pokazatelj da sustav zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka

Christian Schmidt
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
16.08.2023.
u 19:10

Minutom šutnje, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i zaposlenici Ureda visokog predstavnika izrazili su svoju duboku sućut obiteljima i prijateljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu 11. kolovoza.

Visoki predstavnik je povodom ovog Dana žalosti naveo da sve razine vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje sadašnja društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u obitelji. 

- Dom treba biti mjesto gdje se ljudi osjećaju najsigurnije, a kada to nije slučaj, javne institucije se trebaju maksimalno angažirati. Posebnu pažnju treba obratiti na standard usluga koje se pružaju žrtvama nasilja u obitelji, od njihovog prvog kontakta s policijom do dostupnosti i kvaliteta sigurnih kuća. Zaštitne mjere protiv rodno zasnovanog nasilja moraju biti lako i jednako dostupne i učinkovite u svim dijelovima zemlje. Više pažnje se također treba posvetiti educiranju, obuci i odgovornosti pravosudnih organa, uključujući i tužitelje, te policijske službenike, posebno u pogledu međunarodnih obveza BiH u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja, navedeo je.

Kako je navedeno, cijela zajednica se treba uključiti da bi radnje kojima se krše prava žena postale društveno neprihvatljive. 

- Opravdavanje nasilja i umanjivanje težine posljedica s kojima se suočavaju žrtve u velikoj mjeri povećavaju rizik od novih slučajeva. Prevencija nasilja počinje sa edukacijom i sviješću o principu mirnog rješavanja konflikta, naglasio je Schmidt. 

- Ono što se dogodilo u Gradačcu je još jedan pokazatelj da sustav zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka. Pozivam nadležne organe vlasti na svim razinama  da odmah djeluju i utvrde sveobuhvatan niz mjera za bolju zaštitu žena i djevojčica, kao i svih ostalih, od rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja, rekao je visoki predstavnik. Nasilje je neprihvatljivo i moraju ga osuditi i žene i muškarci, poručio je visoki predstavnik.

- Zaštita života i integriteta, kao i ljudska prava, utkani su u Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum. To nije samo mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost svih u BiH. Opredijeljen sam u namjeri da sa svoje strane doprinesem koordiniranim aktivnostima na utvrđivanju najefikasnijih mjera za zaštitu svih građanki i građana od nasilja, rekao je visoki predstavnik, priopćeno je iz OHR-a.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
20:09 16.08.2023.

Gdje sve ovaj švabo ne gura nos,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije