Pozadina priče u HNŽ-u

SDA i SDP amandmanima žele pridobiti Srbe za izbore

13.10.2017.
u 15:10

Kako doznaje Večernji list, tijekom ovoga tjedna u Skupštini HNŽ-a održano je nekoliko sastanaka na kojima se govorilo o dnevnom redu iduće sjednice. Bošnjački i srpski predstavnici i dalje inzistiraju da se na dnevni red iduće sjednice ponovno uvrste amandmani o konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ-u, što hrvatska strana odbija.

Amandmani kao paravan

- To nisu amandmani samo za konstitutivnost Srba nego se u njima krije još mnogo toga. Od pitanja simbola županije, do pitanja vitalnog nacionalnost interesa i sastava Vlade. Ovdje je očito kako je konstitutivnost Srba samo paravan za niz pitanja koja neki žele u pozadini riješiti. Zbog toga na ovo ne možemo pristati - rekli su nam hrvatski zastupnici u Skupštini HNŽ-a. Oni sada pripremaju svoj prijedlog promjena županijskog Ustava. To će biti paket koji će riješiti brojne probleme županijskog Ustava jer je on već zastario i potrebne su mu korjenite promjene. S druge strane, postavlja se pitanje zašto su SDA i SDP baš u ovom trenutku pokrenuli pitanje konstitutivnosti Srba u ovoj županiji. Neslužbeno se doznaje kako se iza cijele priče krije motiv izbora. Kako općih tako i lokalnih. - Na taj način SDA i SDP žele srpski narod u HNŽ-u pridobiti uoči dolazećih izbora. I to je jedini motiv ove priče. Da netko želi zaista riješiti pitanje Srba u HNŽ-u, onda bi predložio amandmane koji se odnose samo na to pitanje. Na mala vrata pokušavaju se otvoriti vrata za brojne druge procese koji bi načinili trajnu štetu Hrvatima u HNŽ-u. I to nije namjera Srba u HNŽ-u, nego onih koji im predlažu ovakva rješenja - ističu naši sugovornici. Hrvatski predstavnici već su ranije istaknuli kako su Srbi konstitutivan narod u HNŽ-u, kako imaju svoja mjesta u županijskoj Vladi i Skupštini te kako je potrebno samo riješiti pitanje konstitutivnosti na papiru. Ali samo to pitanje. Svaki drugi način rada će podrazumijevati cjelovito mijenjanje županijskog Ustava koji već godinama vapi za izmjenama. Jedna od njih je i promjena popisa stanovništva, odnosno izbacivanje onoga iz 1991. godine kao važećeg i ubacivanje zadnjeg iz 2013. godine.

Miješanje nadležnosti

Zanimljivo je kako SDP i SDA žele mijenjati sastav Vlade HNŽ-a, ali prema federalnim odrednicama. - To dovoljno govori na koji način se radi u ovoj županiji. Uzimaju se odrednice s različitih razina vlasti, ovisno o tome koja im odgovara, te se pokušavaju provesti u ovoj županiji. Županijski zakoni određuju kako će Vlada izgledati. Puno toga ovdje je namjerno pogrešno urađeno samo kako bi Hrvati morali odbiti prijedlog i kako bi javnosti bili predstavljeni kao protivnici srpskog naroda. Briga koju SDA pokazuje prema Srbima trebala bi biti svakodnevnica i iskreni stav jednog naroda prema drugome. Nažalost, u ovom slučaju služi samo kao dio predizborne strategije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?