Popis stanovništva u BiH

Šekovići imaju 31 posto stanova koji se ne koriste

Šekovići
22.12.2016.
u 11:00

Šekovići su općina u sjeveroistočnoj BiH, koja administrativno pripada entitetu RS. Općina spada u najnerazvijenije općine u BiH. Nalazi se u istočnoj Bosni, između općina Zvornik, Vlasenica, Osmaci, Kalesija i Kladanj. Na području općine prevladavaju šume, pašnjaci, oko rijeke Drinjače postoji i nešto obradivog zemljišta. Otežavajuća okolnost za razvoj Šekovića je udaljenost od tranzitnih prometnica. Gospodarstvo je slabo razvijeno, postoji nekoliko boljih gospodarskih subjekata, a ostatak uglavnom ne radi. Nekoliko tvrtki za obradu drva radi dosta uspješno. Postoje izuzetni uvjeti za razvoj seoskog, samostanskog i lovnog turizma te stočarstva i voćarstva.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek potkraj lipnja ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, općina Šekovići ima 6761 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991., općina imala 9629 stanovnika. Muškaraca je 3360, dok je žena 3401.

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u ovoj općini živi osam Hrvata, 107 Bošnjaka, dok je Srba 6618. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali je 14, stanovnika bez odgovora je osam, dok se šest stanovnika nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi

Kućanstva po broju članova

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih je u ovoj općini 2557. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost je 896.

Kućanstva koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode su 83.

Najviše je kućanstava s dva člana - 752, dok je najmanje onih s osam i više članova - 14. Prosječan broj članova po kućanstvu je 2,64.

Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žene koje nikad nisu rađale su 752, onih koje su rodile jedno dijete je 255, dvoje djece 1016, majke s troje djece su 572, a 197 je onih koje imaju četvero djece. Majki s petero i više djece je 177.

Popis je obuhvatio i stanovništvo prema zakonskom bračnom stanju i spolu. Utvrđeno je kako su 3302 osobe u braku, od ukupnog broja osoba koje se smatraju spremnima za brak (5901).

Broj rastavljenih nije osobito visok - 197. Također je utvrđeno kako 1632 osobe nikada nisu bile u bračnoj zajednici, dok je udovaca i udovica 770. Kada je riječ o dobi i spolu, jasno je kako nema velike razlike između muškaraca i žena te je prosječna starost kod muškaraca 41,66 godina, a kod žena 43,50 godina. Stanovništvo koje je naseljeno u ovoj općini dijeli se i po materinskom jeziku. Najviše stanovnika govori srpskim jezikom - 6627, hrvatskim govore tri stanovnika, dok bosanskim jezikom govori 108 stanovnika. Stanovnika bez odgovora i onih koji se nisu izjasnili koji jezik smatraju materinskim je devet, dok je ostalih 14.

Kada je riječ o vjerskoj pripadnosti, u ovoj općini najviše je pravoslavaca - 6619, katolika je sedam, dok je osoba islamske vjeroispovijesti 112. Ateista je osam, agnostik je jedan, a stanovnika koji se nisu izjasnili su četiri.

Proveden je popis i što se tiče osoba koje imaju poteškoće. Ukupan broj osoba s poteškoćama je 612. Poteškoće o kojima je riječ su različite te mogu biti one s vidom, sluhom, pamćenjem ili koncentracijom te komunikacijom. Najviše je osoba koje imaju poteškoće s hodanjem odnosno penjanjem - 289. Broj osoba koje imaju više poteškoća je 226.

 

Pismeno stanovništvo

Kada govorimo o pismenosti, može se reći kako je u ovoj općini velik broj pismenih, odnosno većina stanovništva pripada toj skupini.

Ukupan broj pismenih stanovnika u ovoj općini je 5901, od kojih su muškarca 2932, a žena je 2969, dok se nepismenost pripisuje uglavnom starijima i osobama koje nisu bile u mogućnosti steći osnovno obrazovanje. Nepotpuno obrazovanih je 462, dok je osoba bez ikakvoga obrazovanja 669. Ukupan broj stanovnika prema stečenom obrazovanju, završenoj školi, je 5901.

Nezaposlenost je jedan od problema i ove općine te je, od ukupno 5901 radno sposobne osobe, zaposleno samo 1459, 762 osobe su nezaposlene, dok ih je 379 bez radnoga iskustva. U ekonomski neaktivno stanovništvo ubrajaju se studenti, umirovljenici, bolesni i osobe koje su nesposobne za rad.

Ukupan broj stanova koji se koriste je 3866. Stanova za stanovanje je 2518, onih koji, osim za stanovanje, služe i za obavljanje djelatnosti je pet. Stanova za odmor i rekreaciju je 40, onih koji se koriste u vrijeme sezonskih radova u poljoprivredi je 13, dok je 1210 stanova koji se ne koriste.

U ovoj općini najviše je zgrada koje imaju jedan stan - 2789, dok je najmanje onih koje imaju četiri stana - devet. U Šekovićima je najviše stanova s dvjema sobama - 1925, dok je najmanje onih s jednom - 107.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?