Općina Usora izdvaja novac iz proračuna za rješavanje prvog stambenog pitanja

Šest mladih obitelji iz Usore dobilo poticaje za prvi stan ili kuću

storyeditor/2023-09-20/Kuca_mlade_obitelji_u_Usori__za_koju_je_ove_godine_dobiven_poticaj_1_.JPG
21.09.2023.
u 17:30

U općini Usora potiču mlade obitelji i pomažu im u rješavanju prvog stambenog pitanja, piše Večernji list BiH. Općinski načelnik Zvonimir Anđelić raspisao je tijekom ljeta javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje sufinanciranja rješavanja prvog stambenog pitanja za mlade obitelji na području općine Usora u 2023. godini.

Granica 35 godina

U pozivu su pozvani mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju stambeno pitanje da podnesu zahtjev za odobravanje sufinanciranja/subvencije za neke od oblika i načina kojima će riješiti tu, može se reći, sudbonosnu životnu temu, izazov i potrebu. Zahtjev se može podnijeti za izgradnju novog individualnog stambenog objekta, kupnju stana, kupnju obiteljske kuće, nadogradnju ili dogradnju obiteljske kuće, rekonstrukciju i sanaciju obiteljske kuće ili stana dobivenih u nasljedstvo ili na dar od roditelja, a sve u svrhu trajnog rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji na području općine Usora. Postavljeni su uvjeti i kriteriji koje mladi bračni parovi trebaju ispuniti kako bi ostvarili pravo na dobivanje poticajnih sredstava. Tako je potrebno da su osobe u bračnom statusu i da ni jedan bračni partner nema navršenih 35 godina života, da jedan od supružnika ima do dana podnošenja zahtjeva neprekidno prebivalište na području općine Usora u trajanju od najmanje pet godina, da ni jedan od supružnika/partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu stan ili kuću, stečene po bilo kojoj osnovi, odnosno nema useljive objekte, osim stana ili kuće koji je predmet javnog poziva za sufinanciranje. Uvjeti i kriteriji su i to da su započeli s novogradnjom, nadogradnjom, dogradnjom, rekonstrukcijom i sanacijom obiteljske kuće/stana, koji su vlasnici predmetne imovine s dijelom 1/1 ili imaju kupoprodajni ugovor o kupnji kuće ili stana ne stariji od datuma završetka posljednjeg javnog poziva, zatim koji nisu bili raniji korisnici sredstava za pomoć u izgradnji na bilo kojoj razini države i koji prvi put rješavaju stambeno zbrinjavanje na području općine Usora. Nakon provedenog postupka načelnik Anđelić donio je odluku o tome kojim je mladim bračnim parovima odobreno sufinanciranje rješavanja prvog stambenog pitanja. Od ukupno sedam prijavljenih, šest ih je zadovoljilo uvjete, a jedan par nije. Po 10.000 KM odobreno je za četiri bračna para, od čega su tri para dobila na ime nove gradnje stambenog objekta, a jedan par na ime kupnje. Za novogradnju 10.000 KM dobili su: Antonio i Ana Marija Avgustinović iz Srednje Omanjske, Muhamed i Zlata Tokmić iz Alibegovaca te Ivan i Nikolina Krajina iz Sivše, a za kupnju objekta Katarina i Ivan Šimunović iz Ularica. Dva bračna para dobila su sredstva za rekonstrukciju stambenog objekta: Patrik i Andrea Gašić iz Alibegovaca (9800 KM) te Josip i Lorena Topalović iz Sivše (8300 KM). Jedan bračni par - Pavo i Valentina Avgustinović iz Srednje Omanjske, koji je podnio zahtjev za rekonstrukciju, dobio je odbijenicu jer nije vlasnik predmetne nekretnine 1/1. Oni mogu podnijeti prigovor drugostupanjskom općinskom tijelu za žalbe.

Ovo je četvrti put kako se u Usori omogućuje sufinanciranje rješavanja prvog stambenog pitanja za mlade obitelji, a u ovogodišnjem općinskom proračunu za to je planirano 40.000 KM. Međutim, mladim bračnim parovima treba isplatiti ukupno 58.100 KM.

- U prethodnim godinama nije bilo osobito nekog većeg zanimanja, možda je ukupno pet, šest obitelji dobilo poticaje, mala smo sredina, ne gradi se previše kuća i skupo je graditi, a ove godine imali smo sedam zahtjeva. Razlog je što smo poboljšali uvjete. Dosad nije bilo mogućnosti da onaj tko je dobio neku stariju, neuvjetnu kuću od roditelja sudjeluje, a sada je to dopušteno. U rebalansu ili nekoj intervenciji u proračunu osigurat ćemo sva sredstva da isplatimo sve korisnike u ovoj godini, a sljedeće godine ćemo podignuti granicu i planirati 60.000 KM za tu namjenu. Nadamo se da će biti uzlazni trend, da što više mladih ostaje, gradi i živi ovdje - kaže za Večernji list Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora.

Demografske mjere

Sufinanciranje prvog stambenog pitanja za mlade obitelji ubrajamo u demografske mjere, međutim, u Usori imaju i drugih demografskih mjera.

- Za djecu u osnovnoj školi osigurali smo besplatne udžbenike, subvencioniramo troškove u javnom dječjem vrtiću, držimo cijenu niskom koliko možemo kako bi roditeljima bilo lakše, u škole smo uveli produženi boravak, za obitelji s troje i više djece izdvajamo simbolično po 100 KM do osamnaeste godine života djeteta kako bi mogli kupiti pribor i bilježnice. Različitim mjerama pokušavamo građanima što više umanjiti troškove, da ih dijelom pokrije Općina, kako bi se oni mogli posvetiti drugim pitanjima i potrebama u obitelji - kaže načelnik Zvonimir Anđelić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije