AKCIJA NAKON NESREĆE

Sigurnost rudnika u FBiH preispitivat će posebna inspekcija

Rudari u BiH ostali zarobjeni nakon potresa
Reuters/ PIXSELL
11.09.2014.
u 09:14

Rudari se žale na uvjete rada u rudnicima. Sindikat rudara FBiH traži nove investicije

Zbog pogibije pet rudara u jami mrkog ugljena Raspotočke kod Zenice, bit će provedena temeljita kontrola svih rudnika na prostoru Federacije BiH. Cilj inspekcijske kontrole koju traži Sindikat rudara FBiH je podizanje razine sigurnosti u rudarskim jamama kako bi se u budućnosti koliko-toliko izbjegle slične tragedije kao što se prošli tjedan dogodila u jami Raspotočje. Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH, tvrdi da su uvjeti rada rudara u jamama ispod svih standarda.

Povećanje sigurnosti

On traži da se razmotriti način eksploatacije u Raspotočju i Stranjanima, napominjući kako je bilo ulaganja, ali nedovoljno. I Ćamil Zaimović, bivši rudarski inspektor, je objasnio osnovne probleme u rudnicima BiH, a to je da se postavljaju nekompetentni direktori za dobre plaće i političku podobnost, ne konzultira se struka, nabavlja se jeftina oprema za sigurnost, postavljaju se kadrovi koji nisu sposobni ni kvalificirani za posao rudarstva. Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH, u pripremi prosvjeda ispred FBiH 2012., istaknuo je da su rudari nezadovoljni i lošom opremom. Ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Erdal Trhulj najavljuje veća ulaganja u mehanizaciju te da je to način povećanja sigurnosti u rudnicima. “Jedine investicije koje će ići u rudnike su uvođenje mehanizacije, mehaniziranih čela, čeličnih i hidrauličnih podgrada”, tvrdi Trhulj. Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić ističe da su nakon spajanja s Elektroprivredom BiH uvjeti rada u rudnicima ‘u određenoj mjeri bolji’.

Nova ulaganja

“Međutim, kada se govori o uvjetima rada u rudnicima s podzemnom eksploatacijom, oni su uvijek zahtjevni i uvijek mogu biti bolji. Najisplativije investiranje je investiranje u sigurnost na radu”, kaže Husić. Čelnici Elektroprivrede BiH ističu da se u rudnike do sada investiralo 150 milijuna KM i da bi do kraja ove godine ukupne investicije trebale iznositi 204 milijuna KM. Kako prenosi Deutsche Welle, stručnjaci ne osporavaju da ima ulaganja, ali ističu da su ona često nesustavna i da su projekti za sigurnost u rudnicima, prevenciju i brzo reagiranje u slučaju nesreće neprimjereni. “Zarobljeni smo u sistemskim zamkama i promašajima koji se događaju još od kraja rata. Problematična je metodologija pisanja propisa, način primjene inspekcija, a ima i dosta ograničenja u primjeni rudarskih zakona”, kaže profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli Edin Delić. Rezultati inspekcije rudnika bit će prezentirani Vladi FBiH, ali i Elektroprivredi BiH, kao suvlasniku rudnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije