Dostojno obilježen 23. listopada - Dan Grada Orašja

Sjećanje na herojske dane obrane Vidovica i Kopanica

storyeditor/2023-10-23/orasje03_nak_bih_231023.jpg
24.10.2023.
u 16:01

Završni sadržaj obilježavanja Dana Grada Orašja, ujedno i najvažniji, odvijao se na nadnevak iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO-a Orašje oslobodile okupirane Vidovice - 23. listopada, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice, piše Večernji list BiH. U sjećanje na poginule hrabre branitelje, pripadnike 4. bojne 106. oraške brigade HVO-a, koji su živote dali za oslobađanje ovog posavskog prostora, kao i sve poginule pripadnike Hrvatske vojske, koji su također stradali u obrani ovoga kraja, iskazano je duboko poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli u oslobađanju tog dijela oraške Posavine.

- Prisjećanje na one koji su živote ugradili za oslobađanje Vidovica i sve koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, ponajprije zbog generacija koje dolaze, dužnost je i sveta obveza koja se mora baštiniti i nikada ne smije prestati, čime će se promicati i čuvati uspomena na herojstva obrane posavskoga kraja - poručuju iz udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

Polje u Vidovicama

Izaslanstvo UDiVDR-a "23. listopad" Vidovice i bivši branitelji iz Ugljare te predstavnici Konzulata RH u Orašju, predvođeni konzulicom Jadrankom Modrić, s pripadnicima iz nekoliko brigada HV-a iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Starigrada, koje su branile Vidovice, položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Polje u Vidovicama, gdje je opijelo izmolio vlč. Marijan Brkić, a potom su se pod ratnim zastavama u mimohodu uputili prema središnjem spomen-obilježju u Vidovicama, gdje je najprije služena sveta misa, a potom položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti svim braniteljima za njihovu najveću žrtvu. Na polaganju vijenaca uz spomen-obilježje u Vidovicama, uz brojna izaslanstva, bila su i dva gradonačelnika - Zagreba i Orašja - Tomislav Tomašević i Marijan Oršolić.

- U Orašju sam s gradonačelnikom Oršolićem imao prvi put službeni sastanak oko nekih bilateralnih tema i, prije svega, suradnje gradova Zagreba i Orašja. Želio sam u Vidovicama odati počast svim poginulim braniteljima - izjavio je gradonačelnik Tomašević. Gradonačelnik Grada Orašja Oršolić i sam je bio sudionik tih herojskih dana obrane.

- Sjećam se tih teških vremena, kada su izgubljeni mnogi životi, mnogi postali invalidi, slika majki koje plaču. Ratne slike ne blijede na te heroje obrane svojega mjesta, grada, naše zemlje, slobode - naglasio je gradonačelnik Oršolić.

Dvojaka osjećanja

Vidan Grgić, predsjednik UDiVDR-a "23. listopad" Vidovice, sudjelovao je u oslobađanju Vidovica, a emocije su, kaže, dvojake.

- S jedne strane su tužne zbog onih koji više nisu s nama, a s druge strane radosne jer se okupe svi zajedno koji su bili na ovoj bojišnici. Najupečatljivije za današnji datum 1992. je poseban doživljaj vratiti se na svoje ognjište, u svoje selo, to je nešto što netko tko nije doživio ne može razumjeti jer, ipak, mi smo u ovom ratu branili svoje, nismo uzimali tuđe - kazao je Grgić. I predsjednik veterana 145. brigade Dubrava Zagreb Ladislav Platnić bio je među brojnim gostima koji su stigli u Vidovice kako bi sa svojim suborcima odao počast poginulima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?