Brkić na konferenciji Aspen Instituta

Slabe ekonomije ostaju jedan od ključnih izazova u regiji

22.06.2017.
u 10:40

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je od 19. do 22. lipnja na konferenciji Aspen Instituta na temu Bolje perspektive za mlade: gospodarski razvoj i stvaranje radnih mjesta na zapadnom Balkanu u Alt Madlitzu.

Teme konferencije bile su i uloga obrazovanja i reforme strukovnog obrazovanja, uloga digitalizacije za gospodarski razvoj regije, unaprjeđenje regionalnih ekonomskih odnosa i mobilnosti, kao i regionalna ekonomska integracija identificirana kao ključ ekonomije.

Na konferenciji, koja se sastojala od pet sesija, se razgovaralo o načinima i mogućnostima za sprječavanje odljeva mozgova s obzirom na visoku nezaposlenost mladih, kako regiju bolje integrirati u međunarodne lance vrijednost, koja je uloga poduzetništva, te koji bi reformski prioriteti trebali biti.

Također se razmatralo o glavnim izazovima tržištu rada i vještinama na Zapadnom Balkanu i zahtjevima gospodarstva kao i koju bi ulogu mogao igrati Erasmus+, RYCO i drugi međunarodni program razmjene.

S obzirom da je Digitalna agenda jedna od sedam stupova strategije Europa 2020 sudionici konferencije su razmijenili mišljenje o ulozi digitalne ekonomije za gospodarski razvoj na zapadnom Balkanu, o mogućim rizicima i preprekama i što bi to značilo za regionalnu suradnju.

Tijekom proteklih godina EU je radila na boljem integriranju gospodarskog razvoja u svoj program proširenja. Ipak, relativno slabe ekonomije ostaju jedan od ključnih izazova u regiji.

Kako EU može pružiti veću potporu makroekonomskim i strukturnim reformskim programima na zapadnom Balkanu, što bi trebali biti reformski prioriteti te kako se postojeći mehanizmi mogu koristiti učinkovitije također su bile teme diskusija sudionika konferencije.

Tijekom konferencije Brkić je razgovarao i s predstavnicima Aspen Instituta o mogućnostima suradnje Ministarstva vanjskih poslova BiH i Aspen Instituta kroz organizaciju sljedeće konferencije Instituta u Bosni i Hercegovini koja je planirana u studenom 2017. godine na temu: “Kako odgovoriti na populizam, nacionalizam i autoritarizam na zapadnom Balkanu i šire”, priopćeno je iz MVPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?