Analiza pokazuje

Smanjenje cijena el. energije u okruženju utjecalo je na izvoz

29.08.2015.
u 06:30

Za razliku od ranijih godina kada je zabilježen snažan rast u svim industrijskim skupinama, u 2014. je pad u proizvodnji energije gotovo neutralizirao rast industrijske proizvodnje

Obujam industrijske proizvodnje u prošloj godini u BiH je gotovo nepromijenjen u odnosu na 2013., te je zabilježen rast od svega 0,18 posto, navodi se u izvješću Centralne banke BiH. U prosincu je zabilježen pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini od 1,36 posto. Slab rast obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini posljedica je i izvanredno visokih stopa rasta zabilježenih u 2013. Kako je utvrđeno da je natprosječan godišnji rast indeksa industrijske proizvodnje u 2013. prvenstveno posljedica niskog rasta u 2012. i da su zabilježene stope rasta u 2013. na razini trenda karakterističnog za razdoblje nakon 2008., u tom kontekstu i zabilježeni obujam industrijske proizvodnje u 2014. treba smatrati prosječnim.

Pad proizvodnje

Međutim, za razliku od prethodne godine kada je zabilježen snažan rast u gotovo svim industrijskim skupinama, u 2014. je pad u obujmu proizvodnje u glavnoj industrijskoj skupini, energija, gotovo neutralizirao rast obujma industrijske proizvodnje u ostalim industrijskim skupinama. Pad proizvodnje u ovoj industrijskoj skupini prouzročen je u najvećoj mjeri padom proizvodnje i opskrbom električne energije i plinom za skoro 10 posto u 2014. u odnosu na 2013. Smanjenje proizvodnje u ovoj oblasti nije posljedica poplava nego je trend prisutan od početka navedene godine. Utjecaj smanjenja proizvodnje u glavnoj industrijskoj skupini energija neutralizirao je porast proizvodnje u glavnoj industrijskoj skupini proizvoda za međufaznu potrošnju. Proizvodnja proizvoda od gume i plastičnih masa prouzročila je spomenuti rast proizvodnje unutar skupine intermedijarni proizvodi. Porast od čak 32,28 indeksnih poena u odnosu na 2013. implicira porast obujma proizvodnje od 30,34 posto, a u industrijskoj skupini proizvoda za međufaznu potrošnju od ispod 3 posto sugerira da je izvanredni rast obujma proizvodnje proizvoda od gume i plastičnih masa prisutan od drugog kvartala 2014. značajno ublažio pad obujma industrijske proizvodnje u 2014.

Skroman rast

Daleko skromniji rast zabilježen je u djelatnostima proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva, opreme i prehrambenih proizvoda, ali se zbog širine oblasti djelatnosti ne može sa sigurnošću tvrditi da se radi o proizvodima za međufaznu potrošnju. U ekonomskoj djelatnosti građevinarstvo zabilježen je rast u prva tri kvartala u odnosu na isto razdoblje 2014. od čak 12,4 posto. Međutim, ako se u obzir uzme cjenovni učinak, rast u promatranom razdoblju je svega 4,6 posto. Cjenovni učinak bio je posebno naglašen u trećem kvartalu 2014., što implicira da su aktivnosti na izgradnji infrastrukture značajno doprinosile rastu cijena domaćih proizvoda u djelatnosti. Ono što je dominantno utjecalo na smanjenje izvoza je, ustvari, smanjenje vrijednosti izvoza električne energije, koji je u 2013. bio glavni generator rasta izvoza. Izvoz proizvoda mineralnog podrijetla, što se najvećim dijelom odnosi na električnu energiju, manji je za 13,1 posto i isključivo je rezultat smanjenja cijena električne energije na tržištu bh. susjeda, dok je došlo do povećanja izvezene količine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?