Severe Weather Europe

Snažan polarni vrtlog mogao bi stvoriti blaže vremenske uvjete za Europu

grijati se
ilustracija
16.09.2023.
u 14:00

Zahladnjenje nad Sjevernim polom već je počelo. Hlađenje stratosfere obično počinje u kolovozu, a snažno ojača u rujnu i listopadu

Severe Weather Europe navodi kako polarni vrtlog, koji se već formira, odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za zimsko vrijeme je važno je li jak ili slab jer na površini stvara posve drugačiji vremenski ishod, piše Faktor.

Kako se približavamo jeseni, polarna područja se počinju hladiti jer manje sunčeve energije dopire do Sjevernog pola. No, iako u polarnim krajevima temperature padaju, atmosfera na jugu još je relativno topla. Tako dolazi do temperaturne razlike između polarnih i suptropskih područja, pa se širom sjeverne hemisfere počinje razvijati velika ciklonalna cirkulacija niskog tlaka.

Polarni vrtlog prisutan je na svim atmosferskim razinama, od temelja, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama. Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće. To je veliko ciklonalno područje koje se okreće cijelom sjevernom hemisferom.

Snažan polarni vrtlog koji se već formira obično znači jaku polarnu cirkulaciju. To obično zadržava hladniji zrak u polarnim regijama, stvarajući blaže vremenske uvjete za većinu SAD-a i Europe, međutim, to su samo prve prognoze znanstvenika za nadolazeću sezonu, pa ih treba uzeti s rezervom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?