Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Softić i Čolak na parlamentarnom sastanku o suzbijanju terorizma

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine
09.11.2016.
u 17:45

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i Bariša Čolak sudjelovali su na parlamentarnom sastanku pod nazivom „Unapređenje uloge parlamentaraca u izgradnji učinkovitog sustava za suzbijanje terorizma u okviru vladavine zakona“, koji je pod pokroviteljstvom Međunarodnog intituta za pravdu i vladavinu prava održan na Malti.

U ime izaslanstva Doma naroda nazočnima se obratio zamjenik predsjedatelja Doma Bariša Čolak, kazavši kako se ovaj parlamentarni sastanak događa upravo u vremenu kada je prijetnja terorizma i nasilnog ekstremizma vrlo realna i kada cijeli svijet iznalazi načine za borbu protiv ovog globalnog problema. 

U svom obraćanju Čolak je prezentirao što Bosna i Hercegovina poduzima na izgradnji učinkovitog sustava za suzbijanje terorizma u okviru vladavine zakona, te kazao da PSBiH u borbi protiv terorizma aktivno radi na unapređenju zakonskog okvira za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, usuglašavanju s međunarodnim standardima i harmoniziranju kaznenog zakonodavstva u BiH, uključujući i propise koji reguliraju područje kontrole kretanja i boravka stranaca.

Između ostalog, izvršene su izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH u svezi s kaznenim djelima financiranja terorističkih aktivnosti i pranja novca, te je usvojen novi Zakon o suzbijanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Bosna i Hercegovina izmijenila je i Kazneni zakon BiH kojim je sankcioniran odlazak bh. državljana na strana ratišta, te Sud BiH postupa po tome zakonu.

Čolak je naglasio da je sada više nego ikad prije potrebno jedinstvo svih u prevenciji i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, stoga će Bosna i Hercegovina biti aktivna na stvaranju jasnog zakonskog okvira kroz poseban Zakon o terorizmu, intezivirati će aktivnosti na izmjenama i dopunama ostalih važećih zakona u svezi s terorizmom, te će s ciljem izgradnje učinkovitog  sustava borbe protiv terorizma, razmjenivati iskustva s drugim zemljama.

Na netom završenom parlamentarnom sastanku razmatrane su Preporuke iz Vallette, koje predstavljaju značajan doprinos parlamentaraca u kreiranju učinkovitog odgovora na terorizam u okviru vladavine zakona, ističe se u priopćenju iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?