Guverner Centralne banke

Softić za Večernji list o važnosti stabilnoga okvira za ulaganje

 Senad Softić
16.02.2022.
u 06:36

Kako pokrenuti novi investicijski ciklus u BiH, odnosno kako privući ulagače s vrijednim kapitalom da realiziraju poslovne ideje na prostoru BiH, u ovom je osjetljivom ekonomskom trenutku jedno od ključnih pitanja domaćih gospodarstvenika, ali i financijskih institucija koji zajedno u ovom vremenu političke neizvjesnosti traže put za kapitaliziranje dobrih gospodarskih pokazatelja iz prošle godine. Guverner Centralne banke dr. Senad Softić za Večernji list posebno ističe važnost stabilnoga okvira za ulaganje, a što je put za povećanje investicija. Navodi da, iako su središnje banke apolitičke institucije, mora reći kako bi smirivanje političkih tenzija u zemlji, kao, primjerice, normalan rad državnih institucija te fokus na stvarne ekonomske reforme bili najsnažniji generatori jačanja investicijskog ciklusa. - I domaće i strane investicije vole stabilan okvir. Nema te monetarne politike koja će povećati ulaganja ako je neizvjesnost velika. U tom kontekstu moram spomenuti i konstantno nastojanje Centralne banke da se u zemlji provedu nužne reforme samostalno, ali i uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - naglasio je Softić, podsjetivši kako je BiH više puta posljednjih godina od MMF-a nuđena suradnja ne samo povoljnim kreditima nego i u provedbi ključnih reformi koje bi značile pozitivan signal za sve gospodarstvenike i ulagače, piše Večernji list. Softić je uputio i na primjere iz susjedstva koji pokazuju koliki je značaj dobro uređenoga sigurnosnog sustava za strane investicije. Ističe kako ne treba zaboraviti da zemlje u našem okruženju “ne stoje”, nego se reformiraju i normalno je da će strana ulaganja onda birati sigurnija okruženja. A domaći investitori, nastavlja, ili čekaju bolja vremena ili jednostavno odustaju od investicija dok se ne smanje rizici na prihvatljive razine. Dakle, poručio je Softić, stabilan okvir za ulaganja ključ je jačanja investicijskog ciklusa. - Iz podataka se, nažalost, ne vidi ni neka veća kreditna aktivnost banaka, niti bitno rastu ulaganja privatnog sektora.

A u uvjetima “bankocentričnog” ekonomskog sustava vrlo je važno da banke krenu sa snažnijom kreditnom aktivnosti koja onda generira ekonomski rast - istaknuo je Softić koji je pritom potvrdio kako podaci za prvih 11 mjeseci prošle godine pokazuju kako je ukupni rast kredita banaka bio tek 3,2%.
-Rekao bih nedovoljno. Pri tome su nešto viši od toj iznosa krediti stanovništvu - dodao je. Inače, guverner Centralne banke podsjeća i kako su kamatne stope banaka na kredite za stanovništvo i poduzeća u BiH i dalje na rekordno niskim razinama. No, ponavlja, kapital je vrlo plašljiv, cijena (kamatne stope) nije ni jedini, a često ni ključni čimbenik odlučivanja o ulaganjima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?