PRIPREME U SARAJEVU

Spomenik na mjestu okupljanja mladih koje je Papa cijenio i volio

papa,ivan pavao II
Foto: Reuters/PIXSELL
29.04.2014.
u 09:31

Sutra ispred katedrale postavljanje spomenika Ivanu Pavlu II., sada već proglašenom svecu

U Sarajevu se obavljaju posljednje pripreme vezane uz sutrašnje otkrivanje spomenika, sad već “svecu” papi Ivanu Pavlu II. Građevinski radovi ispred sarajevske prvostolne crkve katedrale već su finalizirani. Ispred stubišta katedrale i glavnog ulaza postavljene su granitne ploče i izgrađeno je postolje na kojem će biti postavljen spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Postavljanje spomenika

Prema posljednjim informacijama, Papin spomenik će biti dopremljen u Sarajevo na kamionu tijekom današnjeg dana. Jučer je bio kako su nam rekli na granici gdje se obavljala uobičajena procedura vezana uz papirologiju u ovakvim situacijama. Spomenik je utovaren u Zagrebu na mercedesov kamion, a u Sarajevu će najvjerojatnije “prenoćiti” u krugu Nadbiskupije u Kaptolu. Što se pak tiče tehničkih detalja, spomenik će ispred katedrale, kako je predviđeno, dizalicom biti postavljen na izgrađeno postolje. Spomenik je visine 2,92 metra, i bit će postavljen desno od ulaza u katedralu. Plato ispred katedrale izabran je iz dva razloga. Prije svega, Papa je upravo s tog mjesta pozdravio okupljeno mnoštvo koje ga je došlo pozdraviti. S druge strane, ovaj trg je mjesto okupljanja mladih, a Papa je uvijek volio mladost. Zato je u tome dodatna simbolika. Što se pak tiče programa svečanosti otkrivanja spomenika 30. travnja, tom činu će prethoditi sveta misa koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić. Oko 13 sati iz katedrale će na trg krenuti procesija uz zvuke glazbe jednog od najboljih puhačkih orkestara u BiH i regiji, glasovitog Puhačkog orkestra Hrvatsko kulturno-umjetničkog društva Seljačka sloga iz Trebižata.

Očekuju se brojni gosti

Što se pak daljnjeg protokola tiče, pozdravne govore će uputiti mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Hrvoje Urumović, autor spomenika, mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, te kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit.

Spomenik će otkriti kardinal Vinko Puljić i dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te stipendisti Napretka i mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” iz Sarajeva. Nakon tog svečanog čina, kardinal Vinko Puljić će blagosloviti Papin spomenik. Cijeli program izravno će prenositi BHRT, a prijenos će preuzeti i FTV.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije