Revizija pokazala:

Stara Vlada Federacije nezakonito povećala mirovine

19.09.2015.
u 06:15

Rezultat stare Vlade je kašnjenje isplate mirovina i dodatno opterećenje MIO FBiH

Stara, 'platformaška', Vlada FBiH na čelu s tadašnjim premijerom Nerminom Nikšićem nije imala nikakvo zakonsko uporište za povećanje mirovina od 5% umirovljenicima u Federaciji BiH, piše Večernji list.

Neutemeljene odluke

Iako je teško da će ova nezakonita odluka zbog svoje zakonske neutemeljenosti biti ukinuta jer bi odmah naišla na oštru reakciju umirovljenika, bivši federalni premijer i ministri trebali su pri donošenju odluke jasno razraditi financijski plan i odrediti ima li za to povećanje novca u proračunu ili nema. Kao rezultat te politički-populističke odluke je kašnjenje isplate mirovina i dodatno opterećenje ionako praznog Fonda MIO Federacije BiH. To u svom izvješću u čijem smo posjedu konstatiraju i revizori koji ocjenjuju transparentnost rada institucija Federacije BiH. Oni u svom izvješću napominju kako Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje već duže obavlja isplatu mirovina, a da prethodno nisu osigurana sredstva u skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da se usklađivanje mirovina vrši mjesečno po potrebi, a na temelju sredstava dodijeljenih za njihovu isplatu. Kako nisu osigurana sredstava u mjesecu za koji se vrši isplata mirovina, ista su se osiguravala iz tekućeg priljeva idućeg mjeseca, što nije sukladno zakonu.

Zaključci revizora

Revizori kao primjer navode da su obveze za mirovine za prosinac 2014. iznosile 143,863.743 KM, dok su za isti mjesec iznosile svega 36,891.725 KM, dakle nekoliko puta manje. U izvješću revizori napominju kako su mirovine povećane od siječnja 2014. za pet posto, odnosno povećan je koeficijent s 1,73 na 1,816 odlukom Upravnog odbora, a u skladu sa zaključkom Vlade FBiH od 22. siječnja 2014., za čiju isplatu je trebalo dodatno osigurati najmanje 75,000.000 KM na godišnjoj razini. Zbog svega navedenog Federalni zavod je u 2014. ostvario višak rashoda nad prihodima u iznosu od 42,868.012 KM i zajedno s nepokrivenim viškom rashoda iz ranijih godina čini akumulirani višak rashoda nad prihodima u iznosu od 105,962.367 KM i za 9,208.262 KM je veći od izvora sredstava. "Mi već duže ukazujemo da nedosljedna primjena člana Zakona o MIO značajno utječe na financijski rezultat Federalnog zavoda, kao i osiguranje likvidnosti i redovitu isplatu mirovina, a neprincipijelna primjena navedenog člana Zakona se nastavlja, što je ugrozilo likvidnost i poslovanje Federalnog zavoda s tendencijom daljeg negativnog utjecaja", stoji u zaključku revizora. Spomenimo da je bivši premijer Nermin Nikšić najavio kako će se nedostajuća sredstva u iznosu od 75 milijuna KM koja su potrebna za isplatu povećanih mirovina nadomjestiti iz prodaje imovine MIO Federacije BiH, pojačanom naplatom poreza, ali se to do danas nije dogodilo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?