Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća

Stečajni postupci traju predugo, tvrtke propadaju

21.02.2022.
u 18:57

U Sarajevu se održala tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Sarajevske županije pod nazivom "Stečaj je naša prilika ili propast - stanje u Sarajevskoj županiji". Jedna od osnovnih poruka ovog skupa je da stečajni postupci u Bosni i Hercegovini traju predugo te da one tvrtke koje su pokrenule stečaj uglavnom završe likvidacijom. Brojne kompanije u BiH imaju ogromna dugovanja prema poreznim upravama, ali i Upravi za neizravno oporezivanje BiH. Prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, više od 4400 poduzeća duguje više od 2.600,000.000 KM po raznim osnovama.

Safudin Čengić iz Unije poslodavaca SŽ-a istaknuo je kako poslodavci traže od vlasti da se uključe u iznalaženje rješenja kako tvrtke ne bi došle u stečaj ili, ako odu u stečaj, da nađu način kako bi reorganizacijom odvojile dio koji je "zdrav", da se zaposle ljudi i nastavi proizvodnja ili pružanje usluga. Uime Saveza samostalnih sindikata SŽ-a Franjo Rener naveo je da više od 100 tvrtki u SŽ-u trenutačno ima pokrenut stečajni postupak.

- Stečajni postupak je nastavak loše privatizacije koja je započeta oduzimanjem imovine radnicima, pretvaranjem u državnu imovinu i donošenjem Zakona o privatizaciji - naveo je Rener te dodao da se stečaj, umjesto da bude spašavanje tvrtke, pretvorio u likvidaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?