OTKRIVAMO propuste iz Srebrenice

Što je otkrila istraga: Ispaljena dva metka dan prije napada na Vučića

Bodyguards protect Serbia's Prime Minister Aleksandar Vucic during unrest at a ceremony marking the 20th anniversary of the Srebrenica massacre, in Potocari, near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina July 11, 2015. Vucic was forced to flee the ceremony on S
16.09.2015.
u 06:15

Bez odgovornosti za sada još nitko iz sustava sigurnosti nije proglašen službeno odgovornim za propuste u organizaciji komemoracije kojih je bilo na pretek Policijski službenik 'isprobavao' pištolj ispalivši dva metka

Istraga oko napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici na dan obilježavanja srebreničke tragedije 11. srpnja otkrila je više slabih točaka i propusta u sustavu organizacije same ceremonije, ali i šokantne detalje koje su istragu odmah nakon napada usmjerile u drugom pravcu. Naime, kako doznaje 'Večernji list' u očevidu koji se događao nakon ceremonije, otkriveno je da su u pozornicu, gdje su bila smještena visoka izaslanstva, ispaljena dva metka. Zbog toga se odmah nakon ceremonije tvrdilo kako je pokušan atentat na premijera Vučića, te se u sigurnosnim krugovima tvrdilo da se pucalo toga dana, 11. srpnja. Istraga je, međutim, pokazala nešto drugo i utvrđeno je kako su sporni hici bili ispaljeni dan ranije.

Čiji je pištolj

Naime, cijeli ovaj spomen- kompleks je bio osiguravan nekoliko dana prije početka ceremonije. Dan ranije je jedan od pripadnika snaga reda dobio novi pištolj te ga je odlučio isprobati. On je ispalio dva hica u pravcu pozornice u Potočarima. Ovaj incident je otkriven nakon što je sve krenulo po zlu s dočekom srbijanskog premijera. Tako je krenula i provjera iz čijeg je pištolja pucano, te se otkrilo kako se radi o jednome od pripadnika policije koja je osiguravala cijeli kompleks. 
No, ova informacija nije došla u javnost nego je zataškana, kao i veći dio istrage koji je postao jedna velika nepoznanica. Tužiteljstvo BiH provodi istragu o ovome izgredu koji je podigao i napetosti između dviju država, ali i međusobno naroda. Zbog prespore istrage, koja sve više sliči onoj o nemirima iz prošle godine, državni ministar sigurnosti Dragan Mektić zatražio je opsežno izvješće, a sličan zahtjev uputili su i iz državnog Parlamenta. U međuvremenu su samo uhićena trojica sudionika i navodnih organizatora pokušaja linča srbijanskog premijera Vučića, piše Večernji list.

Bez optužnice

Pripadnici SIPA-e su uhitili Almira Merdića koji je, prema navodima MUP-a RS, s još nekoliko osoba sudjelovao u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. srpnja u Potočarima, tijekom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici. Zajedno s njim uhićeni su i Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, no oni su brzo pušteni iz pritvora nakon što su ispitani u prostorijama SIPA-e. Obavještajci iz Srbije ovu su trojku ocijenili organizatorima prosvjeda tvrdeći da su bliski s političkim vrhom SDA. No, do sada još nitko nije uhićen, iako postoje videosnimke i dokaz o napadu koji se dogodio u Srebrenici, što je ostavilo crnu mrlju na cijelu ceremoniju koja je bila na najvišoj razini do sada. Istraga je utvrdila i nekoordiniranost više policijskih agencija te slabu reakciju Uprave za koordinaciju policijskih tijela.

Komentara 1

CO
cope
01:04 17.09.2015.

Kresicu posto duhan u Hercegovini.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije