može se dogoditi

Što kada je dijagnoza dva različita raka? Ne događa se često, ali evo što je bitno znati

doktor, pregled
Shutterstock
17.10.2022.
u 09:13

Postoje brojni razlozi zašto se kod osobe može razviti drugi rak. Prije svega rak se može razviti kod bilo koga, tako da imate cjeloživotni rizik da se kod vas razvije recimo rak pluća pa naknadno i rak debelog crijeva.

Dva odvojena primarna slučaja, zahtijevaju različito liječenje, a i u mnogim slučajevima rezultati liječenja su puno bolji nego kada je u pitanju jedan rak koji je metastazirao.

KOLIKO SU ČESTE TAKVE DIJAGNOZE? 

Iako se čini kao nemoguće da se tako nešto dogodi, ustvari nije rijetko da osoba može imati dva primarna karcinoma u isto vrijeme. Znanstvenici smatraju da otprilike 1 od 20 osoba s rakom ima istovremeno i drugi, odvojeni rak. Istovremeno se definira kao dva tumora koja se javljaju zajedno unutar 6 mjeseci. Češće se događa da osoba ima dva različita tumora u različitom periodu, a to se događa kod 1 do 5 osoba koje imaju rak, piše webmd.com. 

TKO MOŽE DVA PUTA DOBITI RAK? 

Bilo tko tko je imao neki oblik raka može dobiti i drugi bilo kojeg tipa. No istraživanja pokazuju kako osobe koje su imali rak mjehura ili non-Hodginsov limfom su u najvećem riziku da će se kod njih razviti drugi rak. Rak pluća je najčešće drugi primarni rak, prenosi Ordinacija.hr.

Postoje brojni razlozi zašto se kod osobe može razviti drugi rak. Prije svega rak se može razviti kod bilo koga, tako da imate cjeloživotni rizik da se kod vas razvije recimo rak pluća pa naknadno i rak debelog crijeva. 

Genetika: Genetika je važan faktor pa kako svi nasljeđujemo gene od roditelja, možemo imati povećan rizi. Mutacije u BRCA1 i BRCA2 genu može značiti da ste naslijedili od roditelja šanse da će se razviti rak dojke, jajnika ili gušterače.

“Zato je važno imati gensko testiranje a puno je toga na što možemo koristiti testove”, navodi onkologinja Joleen Hubbard. 

Uobičajeni rizični faktori: Duhanski dim je jedan od njih koji može potaknuti razvoj 14 različitih vrsti raka. Pretilost, alkohol, nezdrava prehrana su također opasni. Izloženost štetnim česticama iz okoline može isto tako povisiti rizik od razvoja nekoliko vrsti raka. 

Prethodne terapije: Radijacije i kemoterapije za jedan rak mogu povećati šanse da će se razviti drugi. No to liječnici ne nazivaju primarnim rakom već sekundarnim primarnim slučajem.

KAKO ĆE LIJEČNIK PREPOZNATI STANJE?

Kod mnogih pregleda za rak će liječnik pregledati i prsa i abdomen kako bi se vidjelo je li se proširio. Ako se na pregledu pokaže još jedan tumor, mora se prvo otkriti radi li se metastazi ili novom tumoru. 

“Izuzetno je važno otkriti radi li se o jednom raku, metastazi ili novoj tvorevini. Može se tako kod pacijenta koji ima rak gušterače misliti da se radi o metastazi a u pitanju mogu biti dva različita raka”, naveo je onkolog Arsen Osipov.

KAKO SE LIJEČE DVA RAZLIČITA RAKA? 

Kada je dijagnoza takva, liječnici moraju donijeti veliku odluku: Koji rak tretirati prvi? U slučaju da se mogu tretirati istim lijekovima radi sličnih karakteristika, radi se o idealnom scenariju, ali rijetkom, rekao je Osipov. Kada je u pitanju drugačiji tretman za svaki rak, ili će se tretirati onaj koji je veća prijetnja a ponekad je lakše prvo tretirati onaj koji je manja prijetnja.

ŠTO AKO SE DOGODI VAMA? 

Nadamo se da se to neće nikome dogoditi, ali ako se radi o dijagnozi metastaze, prvo je važno napraviti biopsiju metastaze kako bi se znalo radi li se o dva raka ili ne. Osipov savjetuje da osobe koje imaju dva različita raka pronađu bolnicu gdje radi multidisciplinarni tim koji uključuje onkologe, kirurge, radiologe i patologe koji će zajedno raditi na slučaju.

Na umu morate imati da će onkolog često biti stručnjak za jednu vrstu raka, pa ako su u pitanju dva, možda je važno potražiti i drugo mišljenje onkologa. Osipov smatra da će to pomoći prije svega onkologu kako bi imao bolju predodžbu kako se protiv bolesti boriti i koje načine liječenje uzeti u obzir.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije