mnoga poboljšanja

Što sve donosi novi zakon o civilnim žrtvama rata

žrtva
Ilustracija
02.08.2023.
u 20:44

Ukida se rok žrtvama silovanja za prijavljivanje silovanja. Dakle, sve žene koje su silovane i muškarci u proteklom ratu, mogu se prijaviti do kraja života i ostvariti pravo u zakonu

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na posljednjoj sjednici Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata koji je ta populacija čekala gotovo tri desetljeća.

Ovaj zakon jedinstven je u svijetu jer po prvi put uvodi u pravo djecu rođenu iz čina ratnog seksualnog nasilja.

Civilne žrtve rata dio svojih prava do sada su crpile iz općeg zakona iz 1999. godine. Ovaj, prvi Zakon o civilnim žrtvama rata, donosi određena poboljšanja u odnosu na opći zakon iz 1999. godine.

Naime, posebne kategorije civilnih žrtava rata po ovom zakonu ostvaruju pravo na naknadu u rangu osoba s invaliditetom prve kategorije.

Ukida se cenzus za obitelji koje ostvaruju pravo na obiteljsku invalidninu. Uvodi se reparacija kao pravna osnova za dio naknade osobama s invaliditetom koje su stradale zbog ratnih djelovanja kao civili.

Ukida se rok posebnim kategorijama, odnosno žrtvama silovanja za prijavljivanje silovanja. Dakle, sve žene koje su silovane i muškarci u proteklom ratu, mogu se prijaviti do kraja života i ostvariti pravo u zakonu.

Zakonom o civilnim žrtvama rata ukida se uvjet obaveznog vještačenja u Institutu za medicinsko vještačenje (što je dosta traumatično za žrtve – ponovno proživljavati sve pred strancima po nekoliko puta) i nastavlja s radom posebno povjerenstvo koje se bavi identifikacijom žrtava silovanja (kojima žrtve same dolaze na intervjue i same se prijavljuju za identifikaciju).

Tu je i smanjenje dobne granice za udovice i udovce kod nasljeđivanja mirovine sa 65 na 55 (za žene) i 60 godina (za muškarce) i niz drugih novina.

Prvi put je utvrđena mogućnost povoljnijeg prava.

- Glavni benefiti s aspekta korisnika ovog zakona su ti da je brisana odredba koja je predviđala da korisnik napuštanjem BiH u trajanju dužem od tri mjeseca gubi već ostvareno pravo. Brisana je odredba također koja je predviđala postojanja prihodovnog cenzusa za korisnike obiteljske invalidnine. Da budem plastičan, djeca koja su ubijena u ratu nisu tretirana isto, s obzirom na imovinski cenzus. To smo ovim zakonom ispravili - obrazložio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, prenio je Faktor

Primjena zakona bi trebala početi 1. siječnja 2024. godine, a financiranje na način da 70 posto novca daje Federacija, a ostatak županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije